Είναι όλες ιστορικές στιγμές. Και αυτή, η σημερινή με το διαστημικό λεωφορείο να αφήνει για τελευταία φορά τον ISS είναι τόσο σημαντική.

Μετά από 30 χρόνια, η τελευταία φορά που το σκάφος θα γυρίσει στο έδαφος του πλανήτη μας. Μια μοναδική πορεία 30 ετών.

Συνολικα δέκα ζευγάρια μάτια, τέσσερα μέσα στο διαστημικό σκάφος και έξι στον σταθμό είδαν ένα θέαμα μοναδικό με έναν αστροναύτη μέσα από τον ISS να αναφωνεί με τη γνωστή ευχή των Αμερικανών: “Godspeed,” ή “Στην ευχή του Θεού”…

Το μόνο που μένει τώρα είναι η επιστροφή και η προσγείωση, με στόχο τις πρώτες ώρες της Πέμπτης στη Φλόριντα.

Σαν τελικό χαιρετισμό ο διαστημικός σταθμός έκανε μια περιστροφή 90 μοιρών για να δώσει μια εικόνα που δεν είχε ποτέ φωτογραφηθεί από το απίστευτο αυτό ‘συγκρότημα’ του Ανθρώπου στο διάστημα.

Το δε Atlantis πέταξε τη μισή διαδρομή από τον Σταθμό και οι κάμερες πάνω και στα δύο σκάφη πήραν φωτιά για να εγγράψουν το ιστορικό γεγονός.

Στα 330 περίπου χιλιόμετρα πάνω από τον Ειρηνικό και οι με τους ελεγκτές της Πτήσης να απολαμβάνουν τις διπλές εικόνες. Μια καταπληκτική εικόνα, μια εικόνα αισιοδοξίας καθώς τα οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν τον πλανήτη.

Πριν από το τελικά ΄γειά’ το Atlantis πέρασε 8 ημέρες στον διαστημικό σταθμό και άφησε εφόδια για έναν χρόνο, μια εξασφάλιση αν οι εμπορικές διαστημικές αποστολές έχουν προβλήματα ή και καθυστερήσεις.

Αυτή ήταν και η 37η αποστολή των διαστημικών λεωφορείων, σε περισσότερα από 12 χρόνια για την κατασκευή και τη συντήρηση του Διαστημικού Σταθμού – της μεγαλύτερης κατασκευής σε τροχιά στη γη μας.

Συνολικά τα διαστημικά λεωφορεία δαπάνησαν 276 ημέρες ή 40 εβδομάδες στον σταθμό και τώρα είναι ένα ολόκληρο συγκρότημα με 13 δωμάτια συνολικά και περισσότερες από 900.000 λίβρες όγκο, το μεγαλύτερο τμήμα από τον οποίο είχε ως ‘μεταφορέα’ τα διαστημικά λεωφορεία.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια ανθρώπινη κατασκευή στο διάστημα στην οποία “…έχουν έστω και για λίγο χάσει το δρόμου τους,” όπως είπε ο κος Daniel Tani, πρώην κάτοικος του σταθμού και σήμερα υπεύθυνος επικοινωνιών.

Πριν από την αποχώρηση όπως λέει η USA Today, το πλήρωμα του Atlantis έδωσε στους αστροναύτες του σταθμού μια μικρή αμερικανική σημαία που είχε πετάξει για πρώτη φορά στην πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου το 1981.

Τώρα οι κοντινές αποστολές πάνε σε ιδιώτες και ο Ομπάμα θέλει η NASA να στείλει αστροναύτες το 2025 σε έναν αστεροειδή και στον Άρη στα 2030s.

Η 135η πτήση του προγράμματος φτάνει στο τέλος της…