Το Ινστιτούτο Fraunhofer Center for Manufacturing Innovation είναι αυτό που έχει την ενδιαφέρουσα ιδέα. Έχει προτείνει δε ένα σύστημα που θα ‘θερίζει’ την ενέργεια από τη θάλασσα και θα μπορεί να λάβει την ισχύ του από τον ωκεανό.

Παραδοσιακά συστήματα που συλλέγουν την ενέργεια από τα κύματα έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν την ενέργεια έξω από τη θάλασσα – στις ακτές. Και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν καταιγίδες ενώ στέλνουν την ενέργεια μέσω καλωδίων που είναι ακριβά στην εγκατάσταση και λειτουργία.

Επιπλέον καθώς είναι μόνιμες κατασκευές πρέπει να λάβουν εγκρίσεις και να υπακούουν σε στάνταρ ενώ είναι μακριά από περιοχές όπου επιχειρούν καράβια.

Το σύστημα του Fraunhofer δεν έχει αυτά τα προβλήματα ενώ αποτελείται από επιπλέοντα στοιχεία που μπορούν να τοποθετηθούν σε 50 μέτρα σε ειδικούς βραχίονες.

Τα ‘μπράτσα’ αυτά κινούνται πάνω και κάτω στα κύματα και η ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες και στοιχεία πάνω στο πλοίο. Μόλις το πλοίο πιάσει λιμάνι η ενέργεια τροφοδοτείται στο σύστημα και ειδικά για ώρες αιχμής.

Καθώς είναι ένα σύστημα φορητό όλα μπορούν να αποθηκευτούν πάνω στο πλοίο και να οδηγηθεί σε λιμάνι όταν έρχεται καταιγίδα.

Τα δε σκάφη μπορούν να είναι επαναχρησιμοποιούμενα πλοία και θα αποθηκεύουν έως και 20 μεγαβάτ ενώ το κόστος υπολογίστηκε στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερο από το 30 με 65 σεντς των επίγειων συστημάτων.

Φυσικά μπορούν να υπάρχουν και ηλεκτροκινητήρες που θα κινούν τα καράβια.