Ένα ευρωπαϊκό project με την ονομασία myCopter θα χρησιμοποιήσει €4.2 εκατομμύρια ευρώ για να ελέγξει την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα ιπτάμενο όχημα ή αλλιώς τα Personal Aerial Vehicles (PAVs). Οχήματα που φιλοδοξούν να βρεθούν σε αέρινες ‘λεωφόρους’….

Αν σκεφτεί κανείς τα τεράστια κυκλοφοριακά ζητήματα που προκύπτουν σε όλο τον κόσμο, μια εικόνα ala “5ο Στοιχείο” με λωρίδες στους ουρανούς δεν είναι απίθανη. Αυτές τις τεχνολογικές προκλήσεις έχει σαν στόχο να ερευνήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τεχνολογίες που θα επιτρέπουν το “προσωπικό ταξίδι σε τρίτη διάσταση”, απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα αλλά και τις προσδοκίες των πιθανών επιβατών ή οδηγών θα ερευνήσει η ομάδα με ηγέτη τον καθηγητή Heinrich Bülthoff του Ινστιτούτου Max Plank Institute for Biological Cybernetics από το Tübingen, της Γερμανίας που μίλησε στο Gizmag.

Το σχέδιο myCopter οραματίζεται πως τα PAVs και PATS θα πετούν σε χαμηλό υψόμετρο για μετακίνηση ανάμεσα σε σπίτι και δουλειά. Η πτήση θα γίνεται κάτω από τα 2000 πόδια ενώ ένα σύστημα εναέριας κυκλοφορίας θα αναλάβει την όλη λειτουργία.

Φυσικά το κύριο ζήτημα δεν είναι το τεχνικό, αφού οι τεχνολογίες ουσιαστικά υπάρχουν, αλλά αυτό της ασφάλειας. Πολλές για παράδειγμα θα είναι η ζώνες απαγόρευσης πτήσης.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι οι ρύποι. Το myCopter σενάριο μιλά για αποστάσεις έως και 100 χιλιόμετρα με μεταφορά 1-2 επιβατών ενώ στο μέλλον τα οχήματα θα είναι πλήρως ηλεκτρικά. passengers, future air vehicles could become completely electric.

Στην Ευρώπη ως οχήματα επίδειξης έχουν ετοιμαστεί τα eCO2Aviτης EADS που δείχνουν πως η κάθετη πτήση είναι εφικτή ενώ μια πετρελαιογεννλητρια φορτίζει της μπαταρίες εν πτήση. Αρχικά τα σχέδια για το myCopter μιλούν για μη-επανδρωμένα οχήματα ενώ θα ετοιμαστεί η πτήση σε σχηματισμό, η αποφυγή εμποδίων και άλλες τεχνολογίες.

Ένα σημαντικό ξεκίνημα…