Μια ματιά στο ρωσικό διαστημικό σκάφος με την ονομασία RadioAstron που εκτοξεύτηκε από το Kazakhstan πριν λίγες ημέρες δεν δίνει την αίσθηση μιας ‘κατασκευής-για-ρεκόρ’…

 

Από την άλλη μια κεραία με διάμετρο 10 μέτρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ραδιοτηλεσκόπια που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια της γης, τηλεσκόπιο που μπορούν να ξεπεράσουν τα 300 μέτρα σε διάμετρο.

Κι όμως, μόλις βρεθεί σε τροχιά τα σήματα του θα μπορούν να βοηθήσουν και τα επίγεια ραδιοτηλεσκόπιο και θα σχηματιστεί το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο.

Με την χρήση της διαδικασίας που ονομάζεται interferometry, θα σχηματίσουν το ραδιοτηλεσκόπιο που θα είναι ισοδύναμο με έναν ‘πιάτο’ με διάμετρο 350.000 χιλιόμετρα, ένα τηλεσκόπιο που θα είναι 30 φορές πιο πλατύ από την ίδια τη γη. Αν και δεν είναι ένα ‘φυσικό αντικείμενο’, είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει δημιουργηθεί…

Η χρήση της διαδικασίας αυτής δεν είναι κάτι νέο αφού υπάρχει από τα  1960s και ως βάση αφορά τη χρήση συνδυασμένα δεδομένων από πολλά τηλεσκόπια σε διάφορα σημεία ταυτόχρονα.

Έχουν  σταλεί και άλλα ραδιοτηλεσκόπια στο διάστημα στο παρελθόν αλλά το RadioAstron θα λειτουργεί σε μια οβάλ τροχιά και θα πάει 10 φορές πιο μακριά από κάθε άλλο διαστημικό σκάφος στα  10.000 μέχρι και 390.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Θα συνεργαστεί με τηλεσκόπια από την Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Πουέρτο Ρίκο και άλλα με ανάλυση  που θα δώσει 10.000 περισσότερη λεπτομέρεια από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Όπως μεταφέρει το New Scientist τα σχέδια μιλούν για την προσπάθεια να παρατηρηθεί μια τεράστια μαύρη τρύπα σε έναν κοντινό γαλαξία, τον M87.

Δεδομένα; το RadioAstron  θα στέλνει 144 megabits/δευτ. και θα είναι σε συνεχή σύνδεση με το έδαφος.