Αυτή η… top secret συσκευή που έχει πάντα μεγαλεπήβολα σχέδια, έχει μια ακόμη ιδέα: τα gadget φορητής τεχνολογίας που θα έχουν οι στρατιώτες να φορτίζουν πιο εύκολα. Πολύ πιο εύκολα…

Αν μένετε από… ζουμί στο κινητό σας κάπου στα μέσα της ημέρας, φανταστείτε πόσο πιο ενοχλητικό είναι να γίνει αυτό κάπου σε μια περιπολία στρατιώτη στο Αφγανιστάν. Ναι, εκεί το να ‘πεθάνει’ το gadget μπορεί να σημαίνει και θάνατο.

Η λύση; Κάτι που θα μας ενδιέφερε όλους: ένα σύστημα παροχής ισχύος ασύρματο – όπως το ονειρεύτηκε ο κος Tesla.

Τη δουλειά έχει αναλάβει η Darpa, υπηρεσία υπεύθυνη για προχωρημένες ιδέες, που την προηγούμενη Τετάρτη ανακοίνωσε αναζητά τρόπο να ετοιμάσει ένα σύστημα μετάδοσης ενέργειας μικρής ακτίνας με ασύρματο τρόπο για τους στρατιώτες στο πεδίο μάχης.

Με έναν τέτοιο σύστημα θα μπορούν να φορτίζουν συσκευές όπως ένα GPS χωρίς να υπάρχει ανάγκη για καλώδια. Αν δουλέψει ένας απλός GI θα μπορεί να ‘φορά’ ο ίδιος μια συσκευή με μπαταρίες και από αυτό να ‘θρέφονται’ οι συσκευές των άλλων συναδέρφων του: θα είναι ο κοινός ‘φορτιστής’ άλλων σε απόσταση έως και δύο μέτρα.

Η ανάγκη για ασύρματη ισχύ είναι ένα πρόβλημα που γεννήθηκε από την πολύ τεχνολογία που έχει και θα έχει Στρατός στον κόσμο από εδώ και πέρα.

Η DARPA λέει πως κουβαλούν μέχρι και 3 κιλά σε μπαταρίες οι στρατιώτες ενώ έρχονται και άλλες συσκευές όπως βασισμένα σε Android smartphone μέχρι και universal μεταφραστές: χρειάζονται ρεύμα όλα αυτά. Σκοπός είναι να δοθεί τέλος στα καλώδια.

Η ασύρματη μετάδοση ισχύος ακούγεται ως ιστορία ala Tesla αλλά η τεχνολογία ΔΕΝ είναι εξωτική. Φανταστείτε πως ακόμη και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες όπως αυτή με την οποία βουρτσίσατε τα δόντια το πρωί χρησιμοποιεί την τεχνολογία του τύπου που ονομάζεται inductive coupling.

Η τεχνολογία επιτρέπει σε τάση να μεταφερθεί με τρόπο που… γίνεται δουλειά. Η δε ισχύς από μικροκύματα είναι άλλη μια μέθοδος με μικρές κεραίες για μετάδοση σε καλές αποστάσεις ενέργειας.

Υπάρχουν δε, όπως λέει το Wired, συστήματα διαθέσιμα όπως το Powercast (.pdf) ενώ σε πεδίο ναυτικό, ο σπουδαστής του Rensselaer Polytechnic Institute κος Tristan Lawry έχει δημιουργήσει σύστημα που μεταφέρει ενέργεια μέσα από το μεταλλικό σκάφος υποβρυχίων ακόμη με υπερήχους.

Η Darpa, αναζητεί λύση για τον στρατιώτη με σημαντικό στόχο και την ασφάλεια των στρατιωτών και να μην προδοθεί η θέση τους…

Μήπως να μετατρέπεται η πορεία σε ενέργεια καλύτερα; Λέμε εμείς ιδέες τώρα…