Αν έχετε οποιοδήποτε smartphone των τελευταίων 12 μηνών και δεν είναι της Apple ή της Samsung μέσα έχει κατά 90% ένα απλό τα Qualcomm Snapdragon chipset…

Τώρα ίσως και να έχουμε ένα εύληπτο όνομα για να καταλάβουμε ποιο Snapdragon chipset. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Το πρόβλημα είναι πως η φίρμα “Snapdragon” είναι γνωστή αλλά η Qualcomm δεν έχει καταφέρει να ‘πουλήσει’ τα chipset της. Είναι το MSM8260? το MSM855T? το MSM8930? ή το OMGWTFBBQ? Κανείς δεν μπορεί σήμερα να καταλάβει… τίποτα!

Χθες λοιπόν η Qualcomm ανακοίνωσε ένα λίφτιγκ για την Snapdragon brandα.

Με λίγα λόγια φεύγουν από τα σχεδόν αδύνατο να κατανοηθούν σχήματα με κωδικούς και θα έχουν ένα σύστημα με τέσσερα επίπεδα – four tiers (ή “Systems”): S1, S2, S3, και S4. Όσο πιο μεγάλο το νούμερο τόσο πιο ισχυρό το μοντέλο.

Το S1, είναι για “μαζικά” κινητά, ουσιαστικά από τα 1Ghz και κάτω. Το δε S2 είναι το “High Performance Smart Phones & Tablets” (μέχρι και 1.4 Ghz), ενώ το S3 είναι σήμερα το πιο high-end κομμάτι (έως και 1.5Ghz) όπως στο κινητό HTC EVO 3D.

Τέλος το S4 θα ενσωματώνει οτιδήποτε από τα 1.6 Ghz μέχρι και τα 2.5 Ghz — που σημαίνει για την ώρα κανένα μοντέλο. Οι πρώτες συσκευές με τέτοια κλίμακα θα έρθουν του χρόνου το νωρίτερο.

Η δε Qualcomm σημειώνει πως κάθε S2 συσκευή θα θεωρείται πάντα S2 μοντέλο — ένα S2 δεν θα γίνει με το χρόνο S1, το S3 να γίνει S2, κ.ο.κ

Περίεργη λύση που σημαίνει πως σε μερικά χρόνια θα έχουμε απλά ένα… S15 μοντέλο, κάτι σαν την Intel από τον καιρό του 8086.

Πάντως λύνονται οι συγχύσεις…