Ο Οργανισμός Serial ATA International Organization ανακοίνωσε δύο νέες προδιαγραφές για το δημοφιλές SATA interface με το οποίο επικοινωνούν οι τα μέσα αποθήκευσης μας με τον υπόλοιπο υπολογιστή – είναι τα SATA Express και µSSD.

Η νέα SATA Express προδιαγραφή έρχεται να ‘προστεθεί’ στο PCI Express interface και να επιτρέπει ταχύτητες έως και 8Gb/s αλλά και 16GB/s – μια σημαντική διαφορά από το σημερινό ανώτερο των 6Gb/s.

Η νέα προδιαγραφή αναμένεται να είναι χαμηλού κόστους και να υποστηρίζει και τις σημερινές και τις νέες SATA συσκευές ενώ το SATA Express σε πλήρη προδιαγραφή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011 όπως είπε ο κος Mladen Luksic, πρόεδρος της SATA-IO.

Το δε µSSD interface κάνει μια άλλη δουλειά, αφού επιτρέπει σε μικρά small SSD τσιπ να είναι προσαρμοσμένα σε μια μητρική απευθείας. Δίχως τον στάνταρ SATA συνδετήρα, οι μητρικές μπορούν να είναι πιο συμπαγής και λεπτές, κάτι σημαντικό για laptop και tablet.

Σήμερα η Sandisk έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζει iSSD τσιπ σε μέγεθος γραμματόσημου με χωρητικότητες 8GB έως και 128GB. Καθώς, όπου εικάζουμε, θα είναι μοντέλα που θα είναι κολλημένα στις μητρικές, τα µSSD θα είναι ιδιαίτερα θελκτικά για τις παιχνιδομηχανές ίσως…