Μήπως ένα διαστημόπλοιο που το… τυπώνεις;

… ή ακόμη και ένα ‘όπλο’ που θα σμπρώχνει τα διαστημικά σκουπίδια;

Η NASA με το διαστημικό λεωφορείο στη Ιστορία ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτήσει 30 νέα διαστημικά σχέδια. Σχέδια που περιλαμβάνουν από οχήματα που τυπώνονται μέχρι και ειδικά συστήματα για να ξεφορτωθούμε διαστημικά σκουπίδια.

Κάθε ένα από τα σχέδια θα λάβει $100,000 σε χρηματοδότηση και έναν χρόνο για την ανάπτυξη ενώ η χρηματοδότηση θα ετοιμαστεί ως μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Εκτός από τα δύο παραπάνω project,  επιπλέον προτάσεις περιλαμβάνουν και τρόπους για να προφυλαχθούν οι αστροναύτες σε μακρινό διάστημα από τη ραδιενέργεια – deep-space radiation, αλλά και μεθόδους για να κινούνται διαστημικά οχήματα με ηλιακή και πυρηνική ενέργεια.

Ο υπεύθυνος της NASA – chief technologist, κος Bobby Braun είπε πως όλα τα σχέδια θα έχουν σαν στόχο να γίνουν ευκολότερες  οι μελλοντικές αποστολές. ΄

Ένα παράδειγμα των project που χρηματοδοτούνται είναι το Space Debris Elimination, μια πρόταση του κυρίου Daniel Gregory της Raytheon BBN Technologies. Το project θα μελετήσει το πόσο είναι εφικτό να ετοιμαστεί ένα ειδικό “όπλο αέρα” που θα πιέζει διαστημικά σκουπίδια εκτός τροχιάς για να αποφευχθούν συγκρούσεις  όπως λέει το Space.com.

Όσο για τον 3-D εκτυπωτή είναι μια σημαντική λύση: φανταστείτε μια διαστημική αποστολή και τη δυνατότητα με ένα τέτοιο μηχάνημα να τυπώνει το πλήρωμα εξαρτήματα, εργαλεία και άλλα υλικά που θα έχει ανάγκη από πλαστικό ή μέταλλο.

Ναι, σημαντικό και πολύ cool!