Η Κινεζική κυβέρνησης έχει αρχίσει να επενδύει σοβαρά σε στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη…

Το Πεντάγωνο σημείωσε σε πρόσφατη μελέτη του πως οι στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να έχουν “… ανανεωθεί πλήρως” μέχρι το 2020 όπως σημειώνει και το Reuters. Η Κίνα δαπανά όπως λένε οι αναλυτές περί τα $160 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για στρατιωτική τεχνολογία και σίγουρα οι άλλες υπερδυνάμεις παρατηρούν τι γίνεται στη χώρα στον τομέα.

Ένα παράδειγμα είναι το J-20 stealth jet μαχητικό που ίσως να είναι επιχειρησιακό στα επόμενα επτά χρόνια ενώ και το Ναυτικό της Ασιατικής χώρας έχει αρχίσει δοκιμές για το πρώτο του αεροπλανοφόρο που αν και πρώην σοβιετικό πλοίο, είναι μια αρχή.

Την ίδια ώρα αν και ακόμη πολύ μακριά σε επίπεδο από άλλες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν σε πίεση τον αμυντικό τους προϋπολογισμό ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το, State Department εκφράζει ανησυχίες για “…έλλειψη διαφάνειας στην Κίνα όσον αφορά την προβολή της ισχύος της.”

Πρώιμες ανησυχίες;

Μπορεί να είναι όντως πρώιμες αλλά ήδη οι αξιωματούχοι της Κίνας όχι μόνο υπερασπίζονται τις ενέργειες τους αλλά δεν θέλουν και να συγκρουστούν αφού ελπίζουν πως θα συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον ενώ ο “…PLA (China’s People’s Liberation Army) σταθερά κλείνει το τεχνολογικό κενό με μοντέρνες ένοπλες δυνάμεις,” όπως λέει αναφορά για την εξέλιξη στον αμυντικό τομέα της Κίνας το 2010.

Την Κίνα βοηθά και το γεγονός πως η Ιαπωνία περνά μια μεγάλη δοκιμασία και έτσι η σιγουριά αυξάνει στο γιγαντιαίο κράτος για την βελτίωση της θέσης του.