Ναι, είναι τα ‘θηρία’ που έχει εδώ και δύο δεκαετίες και πλέον ο αμερικανικός στρατός και οδήγησαν και στην κατασκευή των H1, H2 και H3, των 4Χ4 που καταναλώνουν ένα βενζινάδικο τη φορά.

Τώρα φαίνεται πως ο αμερικανικός στρατός θέλει να αντικαταστήσει τα Humvees με οχήματα που προστατεύουν καλύτερα τους επιβάτες.

Ένα από αυτά τα οχήματα είναι το δημιούργημα της εταιρίας με έδρα το Wisconsin, της Oshkosh – το the Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle ή L-ATV.

Σε τι διαφέρει;

To L-ATV έχει ‘εκ γενετής’, ισχυρή θωράκιση. Το τμήμα της κάψουλας των επιβατών είναι ρυθμιζόμενο και μπορεί να δεχτεί πολλαπλές διαμορφώσεις ενώ και μελλοντικά θα ‘κουμπώσουν’ πάνω στο όχημα τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Για τα δύσκολα μονοπάτια, η Oshkosh έχει την ειδική της ανάρτηση TAK-4i, ένα σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης με διαδρομή έως και 50.8 εκατοστά.

Σύμφωνα με την εταιρία είναι δυνατότητα να μπορεί να κινηθεί σε 25% περισσότερες επιφάνειες από οποιοδήποτε άλλο όχημα που έχουν οι ΗΠΑ.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το υβριδικό (!) σύστημα πετρελαίου/ηλεκτρισμού. Αν και όσοι οδηγούν το L-ATV δεν θα… καίγονται για τις εκπομπές CO2, είναι μια κίνηση…

Ένα άλλο όχημα της εταιρίας, το M-ATV Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) είναι ήδη σε υπηρεσία με τις ΕΔ των ΗΠΑ…