Ένας πύραυλος που θα ‘εξουδετερώνει’ μια πόλη. Ή τουλάχιστον τα ηλεκτρονικά της.

Η Boeing λοιπόν ανακοίνωσε πως ο νέος της πύραυλος CHAMP που ψήνει τα ηλεκτρονικά του εχθρού, είχε την πρώτη του πετυχημένη δοκιμή…

Το CHAMP – Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project, είχε την πρώτη πετυχημένη του δοκιμή στον χώρο δοκιμών Utah Test and Training Range στην Αεροπορική Βάση Hill. Ο πύραυλος CHAMP είναι ένα Μη-Φονικό όπλο, εναλλακτικό των όπλων κινητικής ενέργειας που εξουδετερώνει ηλεκτρονικούς στόχους. Μια περιοχή με ‘καμμένα’ τσιπ…

Ο στόχος: να διαλύεις ουσιαστικά έναν στόχο χωρίς ζημιές σε κατοίκους. Η πτήση δοκιμών έδειξε πως ο πύραυλο CHAMP σε προσομειωμένο στόχο μπόρεσε να ελεγχθεί και το σύστημα με την ονομασία High-powered Microwave (HPM) λειτούργησε κανονικά.

Όπως είπε ο κος Keith Coleman, υπεύθυνος για το CHAMP στο τμήμα Boeing Phantom Works χρησιμοποιήθηκαν όλες οι τεχνολογίες του Εργαστηρίου Air Force Research Laboratory και συγκεκριμένα της τεχνολογίας directed energy σε πυραύλους.

Το πρόγραμμα για τον πύραυλο CHAMP εδώ και τρία χρόνια έχει κοστίσει $38 εκατομμύρια και θα ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές. Το έχει αναλάβει βασικά η Boeing (prime contractor και systems integrator) ενώ το σύστημα HPM το ετοίμασε η εταιρία Ktech Corp. και το ενεργειακό τμήμα – pulse power system – το Sandia National Laboratories σε ξεχωριστό συμβόλαιο.