Τις δοκιμές για χρήση βιοκαυσίμων συνεχίζει το Αμερικανικό Ναυτικό. Αυτή τη φορά το ‘θέλω-να-γίνω-πράσινο-και-οικολογικό’ αμερικανικό Ναυτικό, πέταξε το εναέριο όχημα με την ονομασία Q-8B Fire Scout με βιοκαύσιμα.

Το Μη-Επανδρωμένο ελικόπτερο έγινε το πρώτο που από τη βάση Webster στο St. Inigoes του Maryland των ΗΠΑ, πέταξε με καύσιμο που ήταν μείγμα από καύσιμο JP-5 και ειδικό εκχύλισμα από φυτά. Συνολικά υπάρχει μείωση στους ρύπους κατά 75% σε σχέση με συμβατικά καύσιμα.

Η πτήση του Fire Scout flight είναι όπως έχουμε πει στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας για να μειωθούν οι ρύποι στα στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπου. Το US Navy των Αμερικανών έχει επτά αεροσκάφη σε δοκιμές που χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, ανάμεσα σε αυτά και ένα υπερηχητικό F/A-18 Super Hornet.

Σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε κάθε τύπου σκάφος το αυτόνομο αυτό σκάφος μπορεί να απογειώνεται αυτόνομα. Η Northrop Grumman που έχει ετοιμάσει το Fire Scout δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται πτήσεις παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Το δε παρακάτω βίντεο δείχνει το Fire Scout στην πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα…