Το Siri, που αναμένεται να είναι βασικό στοιχείο πώλησης για το iPhone 4S το ‘χρωστάμε’ στις απόρρητες έρευνες του Αμερικανικού Πενταγώνου…

Όλα ξεκίνησαν από τη Darpa, την ‘προχώ’ υπηρεσία του Πενταγώνου όπως είπε ο άνθρωπος του Wired, ο Steven Levy σε tweet.

Η Darpa είχε τη σκέψη για αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα αναλαμβάνουν τη συλλογή πληροφοριών και θα μπορούν να βοηθούν τους στρατιωτικούς στην καλύτερη οργάνωση.

Και όπως φαίνεται το Siri — ο ΄βοηθός’ που θα ενεργοποιείται με τη φωνή, voice-activated data assistant, για το Apple iPhone, τελικά είναι.. βετεράνος!

Σχεδόν πριν μια δεκαετία η Darpa χρηματοδότησε ένα project γνωστό με την ονομασία PAL, ή αλλιώς Personalized Assistant that Learns. Ήταν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μαθαίνει να συλλέγει δεδομένα και να τα συνθέτει – data retrieval and data synthesis.

Κάτι σαν αναζήτηση αλλά όταν έλεγε κανείς στο PAL τις πληροφορίες που ήθελε, αυτό παρατηρούσε τι κάνει και έτσι ‘καταλάβαινε’ το μονοπάτι για να βρει σχετική πληροφορία.

Το project άρχισε με μια εταιρία από την California company που ονομάζονταν SRI International και μετά από πέντε χρόνια δουλειάς και την Darpa να έχει τα ηνία του PAL, η SRI ανέπτυξε το CALO, ή αλλιώς Cognitive Agent that Learns and Organizes.

Η όλη ιδέα ήταν ένα σύστημα που θα προσαρμόζεται στον χρήστη και όχι το αντίθετο όπως γίνεται πάντα όπως είχε πει ένας συνεργάτης του PAL project στον συντάκτη Noah Shachtman το 2003. Ο δε δημοσιογράφος των New York Times William Safire είχε σαν σκέψη πως η DARPA έτσι δημιουργούσε έναν “κόσμο έτη φωτός μακριά από το Matrix,” και οι συνομωσιολογία ήταν σε έξαρση για το ζήτημα

Η Darpa προσπάθησε με το βίντεο να δείξει το PAL να λειτουργεί όπως ο υπολογιστής του Enterprise όταν απαντούσε στον Captain Kirk, ενώ όπως θα δείτε η στόχευση του συγκεκριμένου συστήματος ήταν ήδη για ένα PDA παρά υπολογιστή…

Μέχρι το 2008 και με το PAL project να μην έχει καρπούς, η SRI δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία για μια iPhone app και έτσι δημιούργησε την Siri Incorporated με πρώτο αποτέλεσμα την Siri app — μια “do engine”, που δεν λάμβανε εντολές φωνητικές.

Η Apple πίστεψε στο Siri και όπως ακούγεται έδωσε $150 με $200 εκατομμύρια. Τελικά ο CEO Tim Cook είπε χθες τι κάνει…

Από την άλλη όπως λέει… βετεράνος του προγράμματος SRI, το Siri είναι “…πολλά περισσότερα από τα όσα είχε η Darpa και η SRI στο μυαλό της”, όπως είπε ο Norman Minarsky της SRI στο Technology Review.