O Osama bin Laden δεν είχε ούτε τηλέφωνο, ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά για χρόνια ήταν ένας δυνατός χρήστης email που δημιουργούσε πρόβλημα στις προσπάθειες των δυτικών να τον ανιχνεύσουν. Η μέθοδος που ακολουθούσε αφορούσε και δημιουργούσε προβλήματα στις δυνάμεις που τον κυνηγούσαν ήταν η χρήση ενός φορητού flash drive με το οποίο στη συνέχεια άτομα βρίσκονταν σε μακρινά internet cafe και εκτελούσαν την αποστολή των μηνυμάτων, όπως λέει το Associated Press.

Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και κουραστική, σε βαθμό που ακόμη και βετεράνοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, θαύμασαν τη δυνατότητα του ηγέτη της al-Qaida να διατηρεί σε χρήση την τεχνική για τόσο μεγάλοι διάστημα και με επιμέλεια, όπως λέει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο Bin Laden στη συνέχεια πληκτρολογούσε τα μηνύματα σε υπολογιστή και δεν είχε καμία επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Ένας έμπιστος κούριερ οδηγούσε σε ένα internet cafe για να γίνει η αποστολή με email και ο ίδιος κούριερ έσωζε τα μηνύματα που έπρεπε να λάβει ο bin Laden στο ίδιο drive. Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης τα διαβάζε ffline.

Οι αμερικανικοί Navy Seals κατάφερα, λέει το AP, να αποκτήσουν το 100% των μικρών flash drive και στη συνέχεια σκότωσαν τον bin Laden στο Abbottabad του Pakistan πριν δέκα ημέρες.

Οι επίσημοι είπαν στο AP πως “φαίνεται να γινόταν αρχειοθέτηση των επικοινωνιών ανάμεσα στον bin Laden και τους συνεργάτες του σε όλο τον κόσμο”. Η βιβλιοθήκη με τα μηνύματα είναι τόσο μεγάλη που η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσλάβει Άραβες από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών για να γίνει η ταξινόμησή και ανάλυση τους…

Περισσότερα από το AP εδώ