Η Κρίση στην Κούβα – Cuban Missile Crisis, το συγκλονιστικό φιλμ του 1964 Dr. Strangelove, εικόνες μαζικών βομβαρδισμών στο Βιετνάμ, ο Ψυχρός Πόλεμος και οι πύραυλοι cruise. Τώρα το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σχεδιάσει στόλος των παλαίμαχων βομβαρδιστικών της USAF, των B-52, να μείνουν μέχρι το 2044 στον αέρα…

60 χρόνια ιστορίας…

Αρχικά θα ήταν στρατηγικό βομβαρδιστικό και το B-52 πέταξε για πρώτη φορά το 1952. Με εκπέτασμα 56 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης 488,000 λίβρες (221,000 κιλά) έχει εμβέλεια 8,000 μίλια (13,000 χιλιόμετρα).

Είχε σχεδιαστεί για να παραδίδει 20 τόνους πυρηνικά όπλα βαθιά στο Σοβιετικό έδαφος. Αργότερα η μεταφορική του ικανότητα το έκανε να ρίχνει απίστευτες ποσότητες βομβών στον πόλεμο του Βιετνάμ. Με τους εναέριους ανεφοδιασμούς το B-52 είχε ως μοναδικό ελάττωμα στην αντοχή το πενταμελές πλήρωμα.

Το 1991 στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου ένα B-52 είχε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αποστολή στην ιστορία: 35 ώρες από τη βάση Barksdale της USAF στη Louisiana μέχρι τη Βαγδάτη και πίσω.

Μέσα στα χρόνια αναβαθμίσει σε GPS, συστήματα στόχευσης, ηλεκτρονικά αντίμετρα και άλλα, έκαναν το σκάφος να επιβιώσει. Και να μεταφέρει τα πάντα.

Οι αναβαθμίσεις του 2012..

Το Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε πρόγραμμα αξίας $88 εκατομμυρίων για αναβάθμιση των 76 B-52H βομβαρδιστικών που απέμειναν από τα 744 συνολικά αεροσκάφη. Το πρόγραμμα ονομάζεται CONECT και θα παρέχει στα B-52H έγχρωμες οθόνες, data links, προηγμένα δορυφορικά links και τη δυνατότητα να μιλούν με συστήματα της USAF για αναβαθμίσεις αποστολών και αλλαγή στοιχείων στόχου στον αέρα.

Σε άλλες αναβαθμίσεις θα εγκατασταθεί το 1760 databus για να μπορούν τα B-52H να φέρουν τα πιο νέα ‘έξυπνα όπλα’ αλλά όσα είναι από απόσταση – πύραυλοι stand-off. Περιλαμβάνεται και μια μελέτη για να αντικατασταθεί το σύστημα ραντάρ που είναι από τη δεκαετία του ’60 με νέο.

Ο υπεύθυνος του προγράματος, στρατηγός James Kowalski, της διεύθυνσης Commander of the Air Force Global Strike Command, λέει πως έχει “πολύ ζωή ακόμη” το B-52H. Αν σκεφτεί κανείς πως σε πόλεμο του 2021 ίσως να είναι η ‘μητέρα βάση’ ρομποτικών αεροσκαφών, ίσως και να μην έχει άδικο…

Μέχρι το 2044…

The B-52, αρχικά ένα αργό και εύκολο να διακρίνουν τα ραντάρ αεροσκάφος, έγινε γνωστό με το παρατσούκλι BUFF’s (Big Ugly Fat Fellow) και αν και δεν έχουμε φόρο για 3ο ΠΠ, με νέο πύραυλο σε ανάπτυξη που ονομάζεται Long Range Stand-Off missile θα έχει ρόλο και στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ δε λένε πως έχουν “άφθονους κινητήρες” για να αντικαταστήσουν κάποιους από του 8 που έχει κάθε αεροσκάφος ενώ τα B-52H για να μείνουν στον αέρα μέχρι το 2044 θα έχουν ζήτημα με ΄κουρασμένο ‘σκελετό’ μετά από 84 υπηρεσίας.

Και πάλι, ένα απίστευτο ρεκόρ…