Δεν θα αποτελεί και έκπληξη λογικά…

Κι όμως, είναι είδηση. Και μάλιστα σημαντική που έρχεται και καθώς έχουμε την ‘ανατολή’ της εικόνας με ευκρίνειας 4Κ στον ψηφιακό κόσμο. Είναι συγκλονιστικό. Αυτή τη χρονιά μια σειρά από εταιρίες με τον εξολοπλισμό των οποίων γυρίζονταν οι περισσότερες ταινίες, ‘παραδίδονται’: οι εταιρίες Arri, Panavision και Aaton σταμάτησαν την παραγωγή των film cameras.

Μιλάμε για τις εταιρίες που ΄κινούσαν’ τη βιομηχανία του θεάματος επί δεκαετίες και για να ‘παραδίδουν’ κάτι γίνεται…

Ένα καταπληκτικό άρθρο για την ιστορία του φιλμ τα τελευταία χρόνια είναι της κας Debra Kaufman στο Creative Cow.

Πρακτικά εδώ και χρόνια υπάρχει η πίεση στις εταιρίες αυτές να γυρίσουν στο ψηφιακό και μερικά πράγματα τις ώθησαν τελικά. Αν και έκαναν δουλειές η πίεση ήταν μεγάλη. Είναι απίστευτα ακριβές και η Panavision όπως και οι άλλες εταιρίες τα τελευταία χρόνια πιο πολύ τις μετατρέπουν και τις επισκευάζουν παρά τις πωλούν. Πωλούν ελάχιστες.

Η ψηφιακή γενιά είμαι αμείλικτη. Από τη RED μέχρι τη χρήση της… Canon 5D mk II για γυρίσματα με χαμηλό budget αλλά και απίστευτες τεχνολογικά μηχανές όπως η Sony F65 που είδαμε, ο ανταγωνισμός είναι από παντού.

Αλλά και στην TV όλα έγιναν ψηφιακά με ηθοποιούς και παραγωγούς να έχουν μπει στο ‘στρατόπεδο’ των ψηφιακών και λόγω συνδικαλιστικών, ενώ είχαμε και τη… θεία επέμβαση: ο σεισμός την Ιαπωνία πλημμύρισε έναν χώρο όπου γίνονται η παραγωγή κάποιου HD tape φορμά ταινιών.

Και φυσικά, όλο και περισσότεροι κινηματογράφοι με ψηφιακή προβολή: τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ο σύνδεσμος National Association of Theatre Owners ανακοίνωσε πως οι μισοί κινηματογράφοι είναι ψηφιακοί πλέον και 700 προστίθενται κάθε μήνα.

Με τις δε Kodak σε χρεωκοπία και Fujifilm να πηγαίνει προς το ψηφιακό, το 35mm φορμά δεν έχει πολλά να δώσει.

Για πόσο θα υπάρχει ακόμη το φιλμ; όπως λέει ο κος Moe Shore της AbleCine: “In 100 years, yes. In ten years, I think we’ll still have film cameras. So somewhere between 10 and 100 years.”

Για δέκα με εκατό χρόνια; αυτή είναι πρόβλεψη ακριβείας…

Εμείς, απλά υποκλινόμαστε και λέμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ σε όσα μας έδωσε και μας δίνει σε στιγμές το φιλμ…

Από το φιλμ…

… στο 4Κ.