Η Sony συμμετείχε στην έκθεση CES 2023 στο Λας Βέγκας, Νεβάδα, με μια γεμάτη παρουσία. Ο Kenichiro Yoshida, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sony Group Corporation ανέβηκε στη σκηνή της συνέντευξης Τύπου της Sony που πραγματοποιήθηκε…

…την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου (PST) πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης. Εξήγησε ότι η συνεργασία με δημιουργούς που δημιουργούν Kando (συναίσθημα) είναι απαραίτητη για την προώθηση του στόχου της Sony να «γεμίσει τον κόσμο με συναίσθημα, μέσω της δύναμης της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας».

Τόνισε επίσης ότι η «ζωντανή» μετάδοση του χρόνου και του χώρου είναι η ουσία της ψυχαγωγίας και ότι η τεχνολογία δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης της Sony θα υποστηρίξει τον εικονικό κόσμο για να προσφέρει ζωντανές εμπειρίες και να τις συνδέσει με τον φυσικό κόσμο με συναρπαστικούς τρόπους.

Ο ίδιος πλαισιώθηκε από ένα ευρύ φάσμα ομιλητών από τους κόσμους της εικόνας, των παιχνιδιών, της μουσικής, του αθλητισμού και των μετακινήσεων για να συζητήσουν τις δυνατότητες επέκτασης του εύρους της ψυχαγωγίας μέσω της τεχνολογίας.

Κύρια προϊόντα και τεχνολογίες που παρουσιάζονται

Με θέμα «Moving People Forward», η έκθεση θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες της Sony να συγκινήσει τις καρδιές των ανθρώπων και να διευρύνει τις δυνατότητες της ψυχαγωγίας μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καινοτομιών που σχετίζονται με το metaverse, τις μεταφορές και άλλους τομείς, καθώς και μέσω της συνεργασίας της με δημιουργούς.

 

Ως μία περιβαλλοντική πρωτοβουλία, ορισμένα από τα πάνελ του περιπτέρου είναι κατασκευασμένα από “Original Blended Material”, ένα υλικό χαρτιού που αναπτύχθηκε από τη Sony. Το Original Blended Material είναι ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο υλικό χαρτιού, κατασκευασμένο από μπαμπού, ζαχαροκάλαμο και ανακυκλωμένο χαρτί που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, του οποίου η προέλευση προσδιορίζεται. Επιπλέον, προκειμένου να μειωθούν τα απορρίμματα, η Sony προσπαθεί για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την χρήση περσίδων που χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες εκδηλώσεις, αλλά και τη χρήση ενοικιαζόμενων υλικών.

 

Κύρια σημεία του περιπτέρου της Sony στη CES 2023:

 

Προώθηση των δημιουργών

  • STAR SPHERE

Το STAR SPHERE είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να φέρει το διάστημα πιο κοντά σε όλους για να ανακαλύψουν τις «προοπτικές του διαστήματος», ώστε να δώσει την ευκαιρία να προβληματιστούμε για το περιβάλλον και τα κοινωνικά ζητήματα. Στις 3 Ιανουαρίου 2023 (PST), εκτοξεύθηκε ένας τηλεχειριζόμενος νανο-δορυφόρος “EYE”, εξοπλισμένος με φωτογραφική μηχανή ικανή να τραβήξει από το διάστημα. Η Sony θα εκθέσει το «Space Shooting Lab», έναν πειραματικό προσομοιωτή που προσφέρει ένα «χώρο» για πειραματική φωτογράφηση από το διάστημα, κάτι που το STAR SPHERE σχεδιάζει να προσφέρει στο μέλλον, καθώς και μια μακέτα ενός νανο-δορυφόρου που διαθέτει φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony.

 

  • Τεχνολογία για Δημιουργούς

Η Sony υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων παραγωγής για να έρθει πιο κοντά σε διάφορες κοινότητες, από τους ήδη κορυφαίους δημιουργούς μέχρι τους δημιουργούς του μέλλοντος. Στο περίπτερο της Sony παρουσιάζονται πλήρεις λύσεις παραγωγής εικόνας, όπως ψηφιακές κινηματογραφικές κάμερες όπως η VENICE 2, η σειρά full-frame mirrorless φωτογραφικών μηχανών Alpha™, η σειρά VLOGCAM, το επαγγελματικό drone Airpeak, τα Xperia™ smartphone και το Creators’ Cloud, μια πλατφόρμα παραγωγής πολυμέσων βασισμένη στο cloud. Επιπλέον, η Sony θα προτείνει την παραγωγή ηχητικού περιεχομένου υψηλής ποιότητας μέσω μικροφώνων και ακουστικών για επαγγελματίες και άλλους δημιουργούς.

 

Επέκταση των δυνατοτήτων του Εικονικού και του Πραγματικού

  • Εικονική διάδραση οπαδών

Η Sony διεξάγει ένα PoC (proof of concept) με τον αγγλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο της Premier League Manchester City, με στόχο την υλοποίηση της επόμενης γενιάς διαδικτυακών κοινοτήτων φιλάθλων και τη διάδραση μέσω του συνδυασμού πραγματικών και εικονικών μέσων για να ενθουσιάσει και να «ενεργοποιήσει» τόσο τους νέους, όσο και τους υπάρχοντες οπαδούς. Στο περίπτερο, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την εμπειρία του metaverse σαν να βρίσκονταν στο Etihad Stadium, την έδρα της Manchester City, που αναπαράγεται στον εικονικό κόσμο. Οι οπαδοί μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και το πάθος τους για την ομάδα τους μέσα από τη δημιουργία των δικών τους προσαρμόσιμων avatar στα smartphone τους και, στο μέλλον, να συνδεθούν με εκατομμύρια οπαδούς από όλο τον κόσμο, παράλληλα με την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες για την αύξηση της διάδρασης.

 

  • Νέες εμπειρίες για φιλάθλους που δημιουργούνται από ζωντανά αθλητικά δεδομένα

Αυτό το έκθεμα παρουσιάζει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις νέες εμπειρίες για τους φιλάθλους που βασίζονται στα δεδομένα, μεταφέροντας τους επισκέπτες στον κόσμο των αθλητικών δεδομένων από τη συλλογή τους στον αγωνιστικό χώρο, τη δημιουργία εικονικού περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο και την προσφορά του μέσα από διάφορες πλατφόρμες στους φιλάθλους. Πολλές τεχνολογίες από τις εταιρείες Hawk-Eye Innovations (“Hawk-Eye”), Beyond Sports και Pulselive, όλες οι εταιρείες του Ομίλου Sony, θα παρουσιάσουν την ικανότητα των αθλητικών εταιριών της Sony να φέρουν πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνουμε, οπτικοποιούμε, παρέχουμε και μετατρέπουμε σε διαδραστικά τα δεδομένα ζωντανής δράσης για τους φιλάθλους.

 

  • Φορητή ογκομετρική σύλληψη

Αυτό το έκθεμα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ενός νέου συστήματος που μπορεί να καταγράφει και να διανέμει κινούμενες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ανθρώπων, αντικειμένων και χώρων με μικρή καθυστέρηση σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Το σύστημα απαιτεί μόνο επτά αισθητήρες, γεγονός που του επιτρέπει να εγκατασταθεί οπουδήποτε γρήγορα, καλύπτοντας τη ζήτηση για ζωντανή διανομή τρισδιάστατου βίντεο. Το περίπτερο επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την εμπειρία μιας προβολής 360 μοιρών των παικτών της Manchester City και του κοινού που προβάλλονται σε έναν τρισδιάστατο χώρο στο metaverse, μέσω tablet και των Spatial Reality Display της Sony.

 

  • Οθόνη χωρικής πραγματικότητας: Με μεγάλη οθόνη 27 ιντσών

Η Sony παρουσιάζει ένα πρωτότυπο της οθόνης 27 ιντσών Spatial Reality Display (SR Display), η οποία αναπαράγει τον πραγματικό κόσμο με τρισδιάστατες χωρικές εικόνες. Το μεγάλο μέγεθος της οθόνης επιτρέπει την προβολή αντικειμένων σε φυσικό μέγεθος, ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν πιο ρεαλιστικά εικόνες ιατρικές αλλά και σχέδια προϊόντων. Στο περίπτερο, η οθόνη SR Display θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή περιεχομένου τρισδιάστατων γραφικών υπολογιστών με εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως point cloud δεδομένα που χρησιμοποιούνται σε VR (εικονική πραγματικότητα) και AR (επαυξημένη πραγματικότητα), καθώς και στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD), σε εικονικό χώρο. Επιπλέον, το multi-view βίντεο δημιουργείται από τα ζωντανά αθλητικά δεδομένα της Hawk-Eye και οι εικονικοί χαρακτήρες μπορούν πλέον να αναπαραχθούν στην οθόνη SR Display εισάγοντας μία νέα μορφή ψυχαγωγίας.

 

  • Προ-εικονοποίηση με το «mocopi»

Η τεχνολογία προ-εικονοποίησης (previsualization) θα παρουσιαστεί με τη χρήση του φορητού συστήματος καταγραφής κίνησης «mocopi» της Sony, το οποίο επιτρέπει στους δημιουργούς να ελέγχουν την κάμερα και τις θέσεις των χαρακτήρων τους με το μοντάζ VFX* στο στάδιο της προ-παραγωγής. Στην οθόνη προβολής εμφανίζεται ένα μοντέλο CG, το οποίο συγχρονίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κίνηση ενός μοντέλου που εκτελεί τις κινήσεις και φοράει τη συσκευή «mocopi». Η τεχνολογία αυτή συμβάλλει στον γραμμικοποίηση της ροής εργασιών παραγωγής, επιτρέποντας στους δημιουργούς να προσομοιώνουν την παραγωγή σε πρώιμο στάδιο, βελτιώνοντας την ποιότητα της δουλειάς τους.

*Οπτικά εφέ: η διαδικασία στην κινηματογραφική παραγωγή και την παραγωγή βίντεο κατά την οποία δημιουργούνται ή επεξεργάζονται εικόνες εκτός των γυρισμάτων ζωντανής δράσης.

 

  • PlayStation®VR2 και PlayStation®5

Η Sony θα παρουσιάσει το PlayStation®VR2 (PS VR2), το νέας γενιάς σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας για το PlayStation®5 (PS5™) που προσφέρει μια ανεπανάληπτη συναρπαστική gaming εμπειρία παιχνιδιού. Το PS VR2 διαθέτει ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά που υλοποιούνται μέσω της τεχνολογίας PS VR2 Sense, όπως οι δονήσεις του σετ κεφαλής, η παρακολούθηση κίνησης ματιών, η τεχνολογία ήχου 3D και οι σκανδάλες δυναμικής απόκρισης και το haptic feedback του χειριστηρίου PS VR2 Sense™. Επιλεγμένοι τίτλοι PS VR2 και PS5 θα είναι διαθέσιμοι για δοκιμή, μαζί με περιφερειακά του PS5 που θα παρουσιαστούν στο περίπτερο.

 

Εξελισσόμενη εμπειρία μετακινήσεων

  • Sony Honda Mobility

Ένα νέο πρωτότυπο όχημα θα εκτεθεί από τη Sony Honda Mobility, σκοπός της οποίας είναι να «μετακινεί τους ανθρώπους, μέσω της επιδίωξης της καινοτομίας με ποικίλες επιρροές».

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Sony Honda Mobility (https://www.shm-afeela.com/).

Sony Honda Mobility