Αποστολή ενός βίντεο με το πάτημα ενός κουμπιού, και άλλα νέα… ‘κόλπα’ για το νέο λειτουργικό της Google. Το πολυαναμενόμενο Ice Cream Sandwich.

Τετάρτη πρωί στο Hong Kong και η εταιρία μαζί με τη Samsung παρουσίασαν μια συσκευή το Galaxy Nexus, που μας δίνει τη γεύση του λειτουργικού που θα φέρουν, σύμφωνα τον σχεδιασμό, θα μπει σε όλα τα tablet και τα smartphone.

Αυτό είναι το μεγάλο όπλο στη μάχη iOS 5 αλλά και Windows 8 από το ’12: το Android 4.0, γνωστό και ως Ice Cream Sandwich…

Τι έχει το νέο;

Το Android 4.0 συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά του tablet-focused Android 3.x (Honeycomb) OS και των smartphone χαρακτηριστικών του Android 2.3 (Gingerbread).

Η lock screen του Android 4.0 χρησιμοποιείται για γρήγορο unlock ή χρήση της κάμερα. Τα “Back,” “Home” και “Menu” είναι μέρος του Αndroid virtual user interface και δεν χρειάζονται πλέον hardware κουμπιά.

Οι δε χρήστες προσθέτουν νέα και με άλλο μέγεθος widgets, όπως στο Android 3.x (Honeycomb). Όπως στο iOS, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν drag εικονίδια το ένα πάνω στο άλλο για να δημιουργούνται folders στο desktop. Το Ice Cream Sandwich έχει και native screenshot λειτουργία αλλά και βελτιωμένη διόρθωση λαθών στο πληκτρολόγιο in-line spellchecker, όπως και cut/copy/paste σε όλο το Android 4.0.

Στο Android 4.0 υπάρχει νέο tab management σύστημα στον Web browser με δυνατότητα για 16 ανοιχτά tabs, με live preview το καθενός και εναλλαγή. Τα tabs μπορούν να κλείσουν με το να τα ‘πετάς’ έξω από την οθόνη όπως στα webOS ή το RIM tablet OS. Η Google κάνει αυτόματα sync των bookmarks στον Android browser από τον Chrome, και μπορείς να σώσεις σελίδες για offline ανάγνωση.

Το Gmail έχει αναβαθμιστεί με previews δύο γραμμών και μια action bar για γρήγορη σύνθεση μηνύματος, searching και άλλα.

Τέλος η Google έβαλε και offline search στο Gmail σε Android 4.0, και αναβαθμίστηκαν YouTube, Maps, Music και Google+.

Στη χρήση το Ice Cream Sandwich δίνει και ενημέρωση για το πόσο data χρησιμοποιείς και σε έχει… κόφτη αν περνάς το data plan σου.

Νέα application για την κάμερα με sharing UI για γρήγορη αποστολή φωτό και σε social networks, με μηδενικό shutter lag. Το Ice Cream Sandwich δίνει και photo editing εργαλεία για να φύγει το red eye, cropping και άλλα ενώ το photo album έχει νέο “magazine style” layout.

Η εταιρία δε, ανακοίνωσε πως κάθε ημέρα γίνονται 550.000 ενεργοποιήσεις Android.

Στα τελικά specs το κινητό ‘πλατφόρμα’ δίνει: οθόνη 4.65” Contour Display με ‘true high definition (720p)’ ανάλυση και διπύρηνο επεξεργαστή Exynos στα 1.2Ghz με τεχνολογία 4G LTE ή HSPA+ – 4ης γενιάς τηλεφωνία.