Μάχη από ψηλά, και με Μη Επανδρωμένα Οχήματα…

Το ρομποτικό αεροσκάφος Predator έφτασε πάνω από τη Λιβύη, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου του NATO εναντίον του Moammar Gadhafi. Και από όσα μαθαίνουμε είχε δουλειά: από τις 21 Απριλίου στις 9 το πρωί, τα Predators εκτέλεσαν 145 επιθέσεις όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κος George Little. Επιπλέον τα ρομποτικά αυτά σκάφη ‘συνεργάστηκαν’ για πρώτη φορά με γαλλικά Mirage 2000D, έκδοση κρούσης, για την επίθεση εναντίον του  Moammar Gadhafi.

Συγκριτικά είναι διπλάσιος αριθμός από τις 57 επιθέσεις μέχρι σήμερα στο Πακιστάν όπου κυρίως χρησιμοποιούνται τέτοια συστήματα και πολύ μεγαλύτερος αριθμός από όλο το 2010 όπου είχαμε τον αριθμό ρεκόρ των 117 επιθέσεων στο Πακιστάν.

Τα Predators έριξαν 92 πυραύλους Hellfire σε τέσσερις μήνες ενώ στο κυνήγι του Gadhafi εκτέλεσαν ακόμη 52 επιθέσεις. Το όχημα Predator είναι σε κύρια χρήση από το ΝΑΤΟ αν και από τον Απρίλιο όταν και είχαμε την ανάληψη της διοίκησης από Βρετανούς και Γάλλους είναι από τα βασικά αμερικανικά ‘όπλα’: από τις 397 που επιτέθηκαν μαχητικά των ΗΠΑ από την 1η Απριλίου, οι 145 ήταν κρούσεις των Predator.

Η διοίκηση Obama έχει γενικά μειώσει τις επιχειρήσεις με μόλις 554 στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβρη ενώ συνολικά είναι 1,825 αποστολές με όπλα: τα μη αμερικανικά μαχητικά του NATO έχει πετάξει σε μάχη 7,793 φορές.

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε ο κος Little η Αμερική ξόδεψε $1.1 δις. για τη Λιβύη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία: Το δε Wired αναφέρει στο σχετικό άρθρο του πως ένας κύριος με το όνομα Yochi Dreazen της National Journal tweetάρησε πως το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως μια βολή από Μη Επανδρωμένο Σκάφος έγινε στο “… κομβόι που άφηνε τη Σύρτη λίγο πριν τον θάνατο του Gadhafi.” Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, κος John Kirby είπε πως ένα σκάφος Predator ενεπλάκη στην βολή κοντά στη πόλη αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν είναι η ίδια πομπή στην οποία επιτέθηκε το NATO και από την οποία είχαμε την πτώση του Gadhafi…