Και να που έφτασαν τα βιντεοπαιχνίδια στο ελληνικό κοινοβούλιο!

Ο λόγος της παρεξήγησης είναι η… νήσος Λήμνος όπου το 202 εκτυλίσσεται η πλοκή του εμπορικού στρατιωτικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Arma 3», που πρόκειται να βγει στην αγορά μέσα στο 2012/ Το παιχνίδι εμφανίζει το ελληνικό νησί να έχει καταληφθεί από ιρανικά στρατεύματα…

Το ηλεκτρονικό αυτό παιχνίδι όμως φαίνεται να έχει δημιουργήσει έντονη ενόχληση στους κατοίκους και φορείς του νησιού διότι όπως καταγγέλλουν, στο videogame εμφανίζονται αεροφωτογραφίες του νησιού και πραγματικές εικόνες από υποδομές και κτίρια.

Για το θέμα αυτό απευθύνθηκε πρόσφατα, με ερώτησή του, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Γαληνός ζητώντας να ενημερωθεί εάν έχει αξιολογηθεί το παιχνίδι και αν υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απέστειλε έγγραφό του στη Βουλή στο οποίο αναφέρει ότι το «Arma 3» είναι ένα εμπορικό στρατιωτικό ηλεκτρονικό παιχνίδι το οποίο αναμένεται να διατεθεί στο κοινό εντός του 2012.

Στην επίσημη ιστοσελίδα παρουσίασης της πλοκής του εν λόγω ηλεκτρονικού παιχνιδιού γίνεται αναφορά στη νήσο Λήμνο, ως μία από τις «τέως σημαντικότερες Ελληνικές αεροπορικές βάσεις» η οποία καταλήφθηκε από ιρανικά στρατεύματα το 2025, μετά από σκληρές μάχες με το ΝΑΤΟ.

Όπως εξάλλου ενημερώνει ο υπουργός, στην ιστοσελίδα της εταιρείας που δημιούργησε το παιχνίδι, «γίνεται επίσης αναφορά στα γεωγραφικά δεδομένα της νήσου Λήμνου, ενώ στη διαδικτυακή διαφημιστική προώθηση του εν λόγω παιγνίου παρουσιάζονται με πολύ καλή ευκρίνεια εικόνες υποδομών και περιοχών του νησιού χωρίς όμως να εμφανίζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, δεν διαφαίνεται ότι η εν λόγω απεικόνιση συνοδεύεται από αντίστοιχη ακρίβεια συντεταγμένων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό ή επιχειρησιακό μέσο σε στρατιωτικό επίπεδο».

Εξάλλου όπως σπεύδει να επισημάνει ο κ. Μπεγλίτης, «με τη χρήση της υφιστάμενης ψηφιακής τεχνολογίας και των δυνατοτήτων τηλεπισκοπικής (δορυφορικής ή μη) παρατήρησης γης είναι δυνατόν να παραχθούν πολύ καλύτερα εικονικά περιβάλλοντα από αυτό του εν λόγω παιγνίου, τα οποία εκτός από την καλή ευκρίνεια εικόνας δύναται να διαθέτουν και ακρίβεια συντεταγμένων, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα πραγματικά χρήσιμο εκπαιδευτικό και επιχειρησιακό εργαλείο σε στρατιωτικό επίπεδο».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας ενημερώνει ταυτόχρονα τον βουλευτή ότι «στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα στρατηγικής και επιχειρησιακής σχεδίασης, στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, στη δοκιμή σχεδίων και την αξιολόγηση νέων Θεμελιωδών Αντιλήψεων, το ΓΕΕΘΑ εκτελεί προσομοιώσεις επιχειρήσεων στρατηγικού/επιχειρησιακού σχεδιασμού καθώς και σενάρια επιχειρησιακού πειραματισμού, με χρήση συστημάτων προσομοίωσης.

Τα ηλεκτρονικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται καθώς και η γενικότερη φιλοσοφία και διαδικασία χρήσης τους, με σκοπό την υλοποίηση του έργου έχουν ελάχιστη έως και καμία συνάφεια με την ηλεκτρονική εφαρμογή ”Arma 3”».

Τέλος ο υπουργός ενημερώνει τον βουλευτή ότι «το ΓΕΣ διαθέτει τμήμα πολεμικών παιγνίων το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της προσομοίωσης. Για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων και για προσομοίωση καταστάσεων που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σε συμβατικά πεδία ασκήσεων χρησιμοποιεί πολεμικά παίγνια και εξομοιωτές για εκπαίδευση των Διοικήσεων, των Επιτελείων και των χειριστών οπλικών συστημάτων.

Τα παραπάνω πολεμικά παίγνια και οι εξομοιωτές είναι πιστοποιημένα είτε από το ΝΑΤΟ, είτε από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων, είτε από το αρμόδιο τμήμα πολεμικών παιγνίων του ΓΕΣ».

Πηγή: ΑΠΕ, kathimerini.gr.