Είναι μακράν η πιο… ανοιχτά μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ. Διαχειρίζεται μόνο τα πιο τρελά σχέδια και τις πιο εξελιγμένες ιδέες, ετοιμάζει μυστικά project για τα οποία ζητά πολλές φορές ιδέες από το κοινό. Τώρα κάτι ακόμη τολμηρό: ‘ρακοσυλλέκτες’ στο διάστημα…

Και μάλιστα με στόχο τους δορυφόρους, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που κοστίζει απίστευτα για να ‘ανέβει’ σε τροχιά και είναι και πανάκριβο σε υλικά και όχι μόνο. Αυτοί οι δορυφόροι θα κόστιζαν λιγότερο αν ήταν φτιαγμένοι από πιο ελαφριά υλικά και επαναχρησιμοποιούνταν. Εδώ έρχεται το πρόγραμμα τη DARPA που ονομάζεται Phoenix.

Τι αφορά; τη δημιουργία ενός ειδικής σχεδίασης διαστημικού σκάφους, κάτι σαν ‘ρυμουλκού/WaLEE (..!). Το σκάφος αυτό θα παίρνει μέρη από την πληθώρα των “νεκρών” δορυφόρων που είναι σε τροχιά και στη συνέχεια θα τα αφήνει για να προσαρτηθούν σε δορυφόρους που φτάνουν σε τροχιά.

Σύμφωνα με τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), σήμερα υπάρχουν κάπου 100 δορυφόρου σε… σύνταξη σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τη γη. Ανάλογα με την κατάσταση τα διαστημικά αυτά σκάφη μπορεί να περιέχουν εξαρτήματα αξίας έως και $300 δισεκατομμύρια. Ένα τεράστιο ποσό για κάτι που μένει ψηλά. Η DARPA ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κεραίες που είναι πανάκριβες στην κατασκευή, βαριές για να ανέβουν στο διάστημα και πολλές σε καλή κατάσταση.

Μια απίστευτη ιδέα…

Στην καρδιά του προγράμματος Phoenix θα είναι ένα μη-επανδρωμένο σκάφος με την ονομασία “tender,” που θα σταλεί πρώτα στο διάστημα. Στη συνέχεια θα ανέβει το payload orbital delivery system (PODS) μαζί με κάποιον εμπορικό δορυφόρο. Το tender θα βρει το PODS και από εκείνο θα βγει μια στρατιά από νανοδορυφόρους, γνωστοί και με την ονομασία “satlets.”

Το δε tender θα πάει σε μια τροχιά που θα ονομάζεται τροχιά-νεκροταφείο εκεί όπου παρκάρουν όσοι δορυφόροι είναι σε αχρηστία. Αφού εντοπίσει δορυφόρους με υλικά αξίας και μετά από άδεια από τον ιδιοκτήτη όλα με τηλεχειρισμό από τη γη θα αφαιρεί την κεραία.

Στο διάστημα υπάρχει χρυσάφι…

Μόλις θα έχει την κεραία θα πάει εκεί όπου είναι οι δορυφόροι-εργαλεία, τα satlets, και την τοποθετεί στον νέο δορυφόρο που θα έχει εκτοξευτεί στο διάστημα χωρίς κεραία.

Ένα απίστευτα φιλόδοξο πρόγραμμα από εκείνα με τα οποία η DARPA – που αναζητά συνεργάτες στο όλο project, μας έχει συνηθίσει.

Δείτε το βίντεο…