Στη συνέντευξη στο 60 Minutes του βιογράφου του Steve Jobs, Walter Isaacson ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη δεν μεταδόθηκε…

Σε αυτό, ο Steve Jobs μιλά για τους αντιπάλους του απευθείας από τις εγγραφές του Isaacson και ενώ δίνει τις εκτιμήσεις του για τις Google και Microsoft και εκφράζει την σεβασμό του για το Facebook και τον ιδρυτή του Mark Zuckerberg.

“Μιλάμε για τα social networks στον πληθυντικό,” είπε ο Jobs στον Isaacson, “αλλά δεν βλέπω κανέναν άλλον εκτός από το Facebook εκεί έξω. Μόνο το Facebook, κυριαρχούν εδώ. Θαυμάζω τον Mark Zuckerberg… για το ότι δεν ξεπουλήθηκε και για το ότι θέλησε να δημιουργήσει μια εταιρία. Το θαυμάζω αυτό πολύ.”

Δεν είναι το ίδιο… καλός για τις Google και Microsoft. Ήταν εκνευρισμένος με τη Google γιατί το έβλεπε ως μια απόπειρα αντιγραφής των iPhone και Android. Αλλά όταν ο Larry Page έγινε CEO, ο Jobs συμφώνησε να τον συναντήσει και να του δώσει συμβουλές: μην γίνετε όπως η Microsoft με κάθε τύπου προϊόντα, εστιάστε. Και μην προσπαθείς να είσαι καλός ως CEO.

Η σχέση του Jobs δε με τον Bill Gates είναι η πιο παλιά και η πιο πολύπλοκη. Αλλά και οι δύο πρωτοπόροι της εποχής των PC συναντήθηκαν μια τελευταία φορά κοντά στο τέρμα της ζωής του Jobs και μίλησαν για ώρες. Ο Gates είπε στον Jobs πως είχε αποδείξει πως το μοντέλο του να ελέγχει τα προϊόντα υπολογιστών σε όλο το διάστημα δουλεύει. Και ο Jobs είπε πως το μοντέλο της Microsoft να δίνει με άδεια το λειτουργικό σε άλλους υπολογιστές δουλεύει επίσης.

Μόνο με τον Steve…

Αργότερα βέβαια ο Gates είπε στον Isaacson: “What I didn’t tell Steve is that it only works when you have a Steve Jobs,” με άλλα λόγια πως το… μοντέλο Apple δουλεύει με τον Jobs μόνο στο τιμόνι. Ο δε Isaacson ρώτησε τον Jobs αν πράγματι πιστεύει πως δουλεύει το μοντέλο-Microsoft και ο Jobs απάντησε: “Ναι, δουλεύει, αλλά μόνο αν δεν σε πειράζει να φτιάχνεις χάλια προϊόντα.”