Μεγάλη ανησυχία έχει η Apple για μέλη της διοίκησης της που μπορεί να… εξαφανιστούν με τον θάνατο του Steve Jobs και ‘δωροδοκεί’ με μεγάλα ποσά για να μείνουν.

Η εταιρία δίνει ένα εκατομμύριο μετοχές σε όλα τα επτά στελέχη, αντιπροέδρους ως ένα ‘ευχαριστώ’ που βοήθησαν να ξεπεραστούν τα $100 δισ. σε έσοδα για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας.

Οι κύριοι Eddy Cue, Scott Forstall, Bob Mansfield, Peter Oppenheimer, Phil Schiller, Bruce Sewell και Jeff Williams έλαβαν όλοι μετοχές. Ο κος Cue πήρε 100,000 εκατομμύρια μετοχές – restricted stock units (RSU), και οι άλλοι έξι από 150,000.

Η μορφή των μετοχών αυτή όμως, όπως λέει το fudzilla, τους κρατά ‘κλειδωμένους’ ως υπαλλήλους της Apple μέχρι το 2016. Μια μονάδα τύπου “restricted stock unit” δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα μέχρι μια ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος.

Σε περίπτωση όπως αυτών των bonus, οι μισές μετοχές θα μπορούν να ‘αξιοποιηθούν’ το 2013 και οι υπόλοιπες το 2016, κάτι που στην ουσία ‘αιχμαλωτίζει’ τους αντιπροέδρους στην Apple μέχρι εκείνη την ημέρα.

Φυσικά μιλάμε για τεράστια ποσά αφού οι 150,000 μετοχές της Apple που θα λάβουν ο έξι αντιπρόεδροι έχουν αξία $60 εκατομμύρια και οι μετοχές του Cue, οι 100,000 αξίζουν $40 εκατομμύρια.

Ο δε CEO της εταιρίας, ο κος Tim Cook έλαβε επίσης ένα εκατομμύριο RSU μετοχές φέτος με μερικές να λήγουν το 2016 και τις υπόλοιπες το 2021, αν θα είναι ακόμη στην εταιρία.

Όπως φαίνεται με τον Jobs να σχεδιάζει gadget για τον Παράδεισο, οι άνθρωποι της εταιρίας έχουν γεμίσει… φοβίες!