Ένα σύστημα ραντάρ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αρχικά για στρατιωτικούς σκοπούς…

Ερευνητές στο MIT και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Lincoln δημιούργησαν ένα σύστημα που μπορεί να ‘βλέπει’ μέσα από τοίχους.

Το σύστημα δουλεύει εν πολλοίς όπως η ανθρώπινη όραση. Όπως τα κύματα ορατού φωτός χτυπούν στα αντικείμενα και μετά στον αμφιβληστροειδή μας, έτσι και το σύστημα ραντάρ ‘εκτοξεύει’ ραδιοκύματα που χτυπούν στο στόχο τους και τα λαμβάνουν στη συνέχεια οι δείκτες των ραντάρ.

Ο λόγος που δεν μπορούμε σήμερα να ‘δούμε’ μέσα από τοίχους είναι πως το ορατό φως δεν μπορεί να περάσει μέσα από σκληρά αντικείμενα ενώ και στην περίπτωση των ραντάρ δεν μπορεί το σήμα να είναι αρκετά δυνατό για να περάσει ΚΑΙ να επιστρέψει. Στην επιστροφή γίνεται αδύνατο και, σύμφωνα με τη μελέτη, το 99% των σημάτων δεν περνούν από τον τοίχο. Αν περάσει, το σήμα έχει μόλις το 0.0025% της ισχύος του. Ακόμη δε και με ενίσχυση του σήματος δεν έχει την απαραίτητη ακρίβεια.

Οι ερευνητές δε του MIT Lincoln κατάφεραν παρά της δυσκολίες να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί να “δει” μέσα από τοίχους. Το σύστημα του MIT είναι μια κεραία σε συστοιχία με δύο στήλες. Η μια έχει αναλάβει την εκπομπή και η άλλη έχει 13 στοιχεία εκπομπής.

Καθότι έχει σημασία και το είδος του σήματος, χρησιμοποιούνται κύματα στην S-band, σήματα που είναι πιο ‘κοντά’ και έχουν επίσης και ανάγκη για μικρότερο εξοπλισμό.

Το MIT διόρθωσε και το πρόβλημα του πως ‘φαίνεται’ ο τοίχος με ένα αναλογικό κρυσταλλικό φίλτρο που δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στα κύματα που χτυπούν τον τοίχο και εκείνα που επιστρέφουν.

Για να μην μπούμε σε… τεχνικά πάντως έχουν ήδη γίνει πετυχημένες δοκιμές και σήμερα μπορούν να ‘βλέπουν’ τα κινούμενα αντικείμενα στον χώρο αλλά όχι τα ακίνητα.

Η εικόνα και και η ματιά του… Σούπερμαν;!