Όπως φαίνεται η ώρα για την αντικατάσταση των άνω του μισού αιώνα ελικοπτέρων UH-1 έρχεται. Μετά το Πολεμικό Ναυτικό λοιπόν και ο Στρατός Ξηράς μπαίνει στο ‘κλάμπ’ των χρηστών μιας έκδοσης του UH-60 Βlack Hawk καθώς εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να φτάσει…

…στην Ελλάδα μια LOA (Letter of Acceptance) για το αίτημα μας για 35 νέας κατασκευής UH-60. Από αυτά τα 31 θα χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία Στρατού και τα 4 από την ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου).

Η Ελλάδα θα “μπει” σε αμερικανικό συμβόλαιο multi year αγοράς για 250 και άνω ελικόπτερα με στόχο να αποκτήσει 35 τεμάχια που μαζί με την εκπαίδευση, την υποστήριξη Follow On Support θα πιάσουν τα 1+ δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα UH-60 Βlack Hawk θα αγοραστούν με διακρατική συμφωνία, το γνωστό μας FMS πρόγραμμα.

Δεν έχουμε ακριβώς τη διαμόρφωση και άρα το τελικό ποσό απόκτησης των 35 ελικοπτέρων, ούτε για τον ακριβή τύπο των “ειδικών” ελικοπτέρων, υπολογίζεται όμως πως καθώς η αγορά θα γίνει μέσα από το αμερικανικό συμβόλαιο, ο Στρατός Ξηράς θα αρχίσει να παραλαμβάνει δύο χρόνια μετά τις υπογραφές με ολοκλήρωση των παραδόσεων άλλα δύο χρόνια μετά.

Η έκδοση UH-60Μ των Βlack Hawk είναι η τελευταία έκδοση με νέο ψηφιακό πιλοτήριο, ενισχυμένα συστήματα και αυξημένο επίπεδο επιβιωσιμότητας.