Η νέα τεχνολογία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος JST για ανάπτυξη των λεγόμενων Advanced Measurement and Analysis Systems και είναι συνεργασία των Sony και του Πανεπιστημίου Tokyo Medical and Dental.

Η τεχνολογία είναι η πρώτη που επιτρέπει να ξεχωρίζουν απλά κύτταρα χωρίς να χρησιμοποιούνται υλικά σήμανσης και απλά με την ηλεκτρική συμπεριφορά των κυττάρων.

Πρόσφατα η ανάλυση και η δειγματοληψία μονών κυττάρων έχει γίνει πολύ σημαντική με μελέτες που είναι σε εξέλιξη για αναγεννητική ιατρική ή και μεταμορφώσεις κυττάρων που έχουν για παράδειγμα σαν αιτία τους μια ασθένεια.

Με τις σημερινές τεχνολογίες και τεχνικές υπάρχει χρήση μόνο δύο συχνοτήτων που αναλύονται ενώ η πληροφορία είναι περιορισμένη για το μέγεθος και την πυκνότητα του κυττάρου.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία της Sony επιτρέπει ταυτόχρονη ανάλυση αντιστάσεων σε 16 συχνότητες για μοναδικά κύτταρα που περνούν από έναν ανιχνευτή σε ένα millisecond.

Η όλη τεχνολογία αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Shuki Mizutani στο Πανεπιστήμιο Τokyo Medical and Dental και η Sony πέτυχε να διαχωρίσει δύο γραμμές κυττάρων με καρκίνο μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στο διηλεκτρικό φάσμα.

Στην όλη, εξαιρετικά σημαντική νέα τεχνολογία συμμετείχε και καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Kyoto, ο κος Kazuyoshi Nakabe και η ομάδα του.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο μTAS 2011 στο Σιάτλ των ΗΠΑ στις 2 Οκτώβρη.