Περισσότερα τα άσχημα νέα για το next-generation F-35 Joint Strike Fighter, το μαχητικό που θα αποτελέσει τελικά το πιο ακριβό πρόγραμμα οπλικού συστήματος στην ιστορία της αμερικανικής Άμυνας.

Η Πολεμική Αεροπορία επιβεβαιώνει κάτι το αναμενόμενο: το βασικό μοντέλο, το F-35A δεν θα είναι έτοιμο πριν από το 2018, δύο χρόνια αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Το μονού κινητήρα stealth μαχητικό που ετοιμάστηκε από τη Lockheed Martin έχει χτυπηθεί από σχεδιαστικές αλλαγές αλλά και 64% αύξηση στο συνολικό κόστος από τότε που άρχισε η ανάπτυξη του αεροσκάφους το 2001. Τώρα βέβαια υπάρχει κάποια πρόοδος αλλά το σχεδόν $400-δισεκατομμυρίων πρόγραμμα έχει ανάγκη από χιλιάδες ώρες δοκιμών πριν να φτάσει το πρώτο πακέτο από αεροσκάφη στα χέρια κανονικών πολεμικών μοιρών.

Τα αποτελέσματα αυτής τη κατάστασης είναι σημαντικότατα στην ισχύ του μεγαλύτερου στόλου του κόσμου. Όπως λέει το Wired, καθώς θα περιμένει τα F-35, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ανάγκη να κρατήσει τα γενιάς 1980s- μέχρι και 1990s-παλαιά F-15 και F-16 πολύ περισσότερο από το είχε προγραμματίσει η γιγαντιαία χώρα.

“We have a geriatric Air Force,” είπε ο Απόστρατος Στρατηγός των ΗΠΑ κος Dave Deptula μιλώντας για γηριατρικό στόλο στην Wall Street Journal τον Σεπτέμβριο.

Και θα γίνει ακόμη πιο γερασμένος ο στόλος αυτός καθώς νέα jet δεν αναμένονται για να φρεσκάρουν τον στόλο. Σχέδια που έχουν οι ΗΠΑ για να μείνουν 500 F-15C, D και E στον αέρα και μετά το 2030, μέχρι τα C και D models — μαχητικά αεροπορικής υπεροχής — να φτάσουν τα 50 χρόνια ηλικία. Κάπου 300 επίσης από τα πιο ελαφριά F-16 θα φτάσουν μέχρι τα 2020s, και θα έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσία. Στη Αμερικανική Αεροπορία από τα 2,000 μαχητικά, μόνο τα 180 περίπου F-22 θεωρούνται “νέα.”

Από την άλλη βέβαια η ηλικία δεν είναι θέμα πάντα όταν μιλάμε για χρηστικότητα με το 50χρονο B-52 να είναι ικανό ακόμη και μετά από πολλές αναβαθμίσεις. Τα F-15 και F-16 πρέπει να μείνουν βέβαια αξιόμαχα και τα F-15 λαμβάνουν νέα ραντάρ και νέες καλωδιώσεις ενώ 300 με 600 F-16 θ αναβαθμιστούν δομικά. Η Αεροπορία των ΗΠΑ σκέφτεται και νέο ραντάρ για τα F-16 ενώ θα λάβουν και νέα όπλα/

Από την άλλη με Κίνα και Ρωσία να αναπτύσσουν μαχητικά stealth και τα μαχητικά των ΗΠΑ να ετοιμάζονται για 4η και 5η δεκαετία χρήσης, πολλοί στην Αμερική ανησυχούν να και με τη σημερινή κατάσταση στις δύο αυτές χώρες τα F-35 δεν φαίνονται καθυστερημένα…