Η Nvidia μας αποκαλύπτει και επίσημα τον τετραπύρηνο επεξεργαστή της, τον πολυδιαφημισμένο Tegra 3…

“Our next-generation Tegra processor is widely known as the world’s first quad-core mobile chip,” είπε ο άνθρωπος της Nvidia, ο Senior Product Manager της εταιρίας, κος Matt Wuebbling.

Με άλλα λόγια η Nvidia που λανσάρει το τσιπ μαζί με την Asus που αναγγέλλει το με Tegra 3 Asus Eee Pad Transformer Prime ισχυρίζεται πως είναι το πρώτο τετραπύρηνο τσιπ.

Από την άλλη δεν θα είναι μόνο του με άλλους ΑRM-βασισμένους σχεδιασμούς να έρχονται όπως το δημιούργημα τη Qualcomm, το Snapdragon S4.

Από την άλλη, όπως σας έχει από νωρίς ενημερώσει το gadgetfreak.gr, είναι ένας επεξεργαστής με ένα κρυφό, 5ο πυρήνα…

Το Tegra 3 είναι ένα σχεδίαση με βάση την αρχιτεκτονική ARM Cortex-A9 MPCore και έχει τέσσερις πυρήνες κατά βάση στα 1.3GHz ενώ κατασκευάζεται από την TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company στα 40nm. Σε σχέση με το Tegra 2 υπόσχεται βελτίωση σε επεξεργασία, bandwidth μνήμης, βίντεο και ήχο.

Σε επιδόσεις η εταιρία μιλά για Χ5 σε σχέση με το Tegra 2, ενώ όπως είπαμε και παραπάνω έχει σημασία ο “stealth” 5ο πυρήνας που η Nvidia ονομάζει Variable SMP architecture – με το SMP να σημαίνει Symmetrical Multiprocessing.

Ένας πυρήνας σε χαμηλότερη συχνότητα και με χαμηλότερη κατανάλωση και σε μια αρχιτεκτονική όπως την Variable SMP που η εταιρία ονομάζει OS transparent και άρα ΔΕΝ χρειάζεται λειτουργικά συστήματα και συσκευές να αλλάξουν σχεδίαση για να ενσωματωθεί ή προβλεφθεί η χρήση του. Άρα είτε Android 4.0 είτε Windows 8, κάθε OS δεν χρειάζεται επιπλέον κώδικα.

Ο επεξεργαστής, γνωστός και με την ονομασία Kal-El ουσιαστικά μειώνει την ισχύ των 4 πυρήνων και το όλο πακέτο λειτουργεί είτε με τους 4 πυρήνες είτε με τον μονό vSMP πυρήνα.

Δεν ξέρουμε πόσο θα περιμένουμε μέχρι ένα Tegra 3 quad-core tablet – μάλλον το πρώτο θα είναι το Asus Eee Pad αλλά σίγουρα από τον Γενάρη θα δούμε κάποια ενώ το Τegra 3 έχει και νέα μονάδα γραφικών με 12 πυρήνες (GPU) για 3 φορές καλύτερα γραφικά από τον Tegra 2 και αναλύσεις έως και 2560 × 1600 όπως και 3D stereo.

Η Nvidia για το θέμα του gaming λέει πως υπάρχουν 15 Tegra 3 ικανά games σε ανάπτυξη και 40 games στο Android μέσω της Tegra Zone app στα τέλη του 2011 θα είναι έτοιμα.

Υπόσχονται και βελτιώσεις σε Javascript και Flash επιδόσεις αλλά σε σχέση με τα Tegra 2 δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα αφού είναι διπύρηνα τα άλλα τσιπ.

Φυσικά συνδέεται με 1080p HD TV για mirrored οθόνη ενώ αν έχει κανείς και μια 3D TV με HDMI 1.4 ή και πάνω αξιοποιείται το 3D με το Nvidia 3D Vision tech.