Η NASA ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μια δοκιμαστική πτήση του διαστημικού σκάφους Orion που ήταν ‘σύλληψη’ της εποχής Bush για να μεταφέρονται αστροναύτες στο Φεγγάρι. Τώρα η ονομασία είναι όχημα “deep space” για ταξίδια προς αστεροειδής και ίσως μια ημέρα τον πλανήτη Άρη…

Η Υπηρεσία είπε πως το 2014 με βάση το συμβόλαιο με την Lockheed Martin Space Systems θα γίνει η δοκιμαστική πτήση.

“Αυτή η δοκιμή θα γίνει με βάση του Space Launch System (SLS) για να φτάσουν αστροναύτες όσο πιο μακριά γίνεται, να δημιουργηθούν δουλειές στις ΗΠΑ και να δημιουργηθεί ένα θεμέλιο για το μελλοντικό σχέδιο της Αμερικής για επανδρωμένες πτήσεις,” είπε η NASA.

Από την άλλη το SLS δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2014 ενώ υπάρχουν ζητήματα με τη χρηματοδότηση.

Σήμερα δεν υπάρχει όχημα όπως το Orion που να είναι ασφαλές για πτήσεις ανθρώπων στο διάστημα από τις ΗΠΑ ενώ το 2014 από την άλλη ίσως θα υπάρχει: ο διάσημος οραματιστής Elon Musk είπε πως η εταιρία του η SpaceX θα λανσάρει το Falcon Heavy, που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους “αργά το 2013 ή το 2014.”

Η δε Lockheed είναι μέλος της United Launch Alliance, ενός μονοπωλίου που αναλαμβάνει αυτές τις αποστολές οπότε τα Falcon Heavy είναι αμφίβολο τελικά αν θα αναλάβουν τις αποστολές του 2014 Orion. Ένας πύραυλος ULA όπως ο Delta IV Heavy μάλλον θα το αναλάβει.

Η δοκιμαστική πτήση του 2014 ονομάζεται EFT-1 και το όχημα θα κάνει δύο πτήσεις γύρω από τη γη πριν επανέλθει.

Στη σημείο αυτό θα συλλέγουν στοιχεία καθώς θα κινείται με 20,000 μίλια/ώρα τα σκάφη.

Το δε περίεργο είναι πως ενώ η NASA δήλωσε πως το διαστημικό σκάφος Orion θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι ή αστεροειδείς, η πρόεδρος Ομπάμα πρόσφατα είχε δηλώσει πως δεν γυρίσουν οι ΗΠΑ στη σελήνη…