Οι αστροναύτες έχουν έναν μεγάλο κίνδυνο έξω από την μαγνητόσφαιρα της Γης. Την ακτινοβολία -ionizing radiation. Είναι η ακτινοβολία που…

…κάνει ζημιά στα ηλεκτρονικά αλλά και στην υγεία των ανθρώπων. Συνήθως η μέθοδος για να προστατευτεί ένας άνθρωπος από αυτό το κακό είναι να είναι πίσω από ‘ασπίδες’. Τώρα υπάρχει και το γιλέκο AstroRad.

Το γιλέκο έχει σχεδιαστεί από την ισραηλιτική εταιρία StemRad για λογαριασμό της Lockheed Martin. Το AstroRad έχει φτιαχτεί για όσους στη Γη θα πρέπει να επέμβουν εφόσον θα πρέπει να χειριστούν ένα περιστατικό με διαστημικές συσκευές και προσωπικό που επέστρεψε.

Η NASA ήθελε να δοκιμάσει το ειδικό γιλέκο σε αποστολή Orion κάτι που προγραμματίζει με την με την έρευνα Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE), που είχε σαν στόχο να δώσει πλήθος από data σε σχέση με διαφορετικά επίπεδο ακτινοβολίας και τις επερχόμενες αποστολής στη Σελήνη.

Δείγματα του γιλέκου όμως εστάλησαν στον ΔΔΣ (International Space Station (ISS)) ώστε να το φορούν οι αστροναύτες και να δουν εάν είναι άνετο.

Άλλωστε με βάση τον προγραμματισμό η αποστολή Artemis I δεν θα έχει ανθρώπους αλλά δύο τμήματα από mannequin κούκλες με ειδικούς αισθητήρες. Η αποστολή Orion θα έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες και θα δοκιμάσει τα γιλέκα σε απόσταση 280,000 μίλια από τη Γη και μερικές χιλιάδες από τη Σελήνη.

“We are trying to see if astronauts can wear it as long as possible, without experiencing pain or discomfort. Several astronauts will wear the vest, with eight hours as the longest period, while sleeping,” είπε ο κ.Oren Milstein, συν-ιδρυτής και CEO της StemRad.

Συνήθως οι ασπίδες ραδιενέργειας είναι βαριές, αυτό όμως το γιλέκο έχει φτιαχτεί από το υλικό που ονομάζεται flexible polyethylene και μπορεί να ‘μορφωθεί’ για κάθε σώμα ενώ καλύπτει τα ζωτικά όργανα, την περιοχή μέχρι το λαιμό.

“Trying to protect the entire body means adding a lot of weight. You can protect in a reasonable way, a fraction of your body, or a part of your body that happens to be the more sensitive part”, είπε ο κ.Milstein.

Η NASA είπε πως οι αστροναύτες το έχουν φορέσει σε πολλαπλές δραστηριότητες ενώ θα δοκιμαστεί και στις αποστολές Artemis με το νου στις μακράς διάρκειας διαστημικές δραστηριότητες.