Τα λεγόμενα Solid-state δισκάκια έχουν σημαντικά ανεβασμένες επιδόσεις και προσφέρουν πολλά σε I/O φορτία ενώ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ειδικά για datacenters: στην ουσία κάτι ανάμεσα σε σκληρούς δίσκους και DRAM.

Το βασικό πρόβλημα; η τιμή των SSD σε per gigabyte κοστολόγηση. Μια τιμή σημαντικά υψηλότερη από κάθε μέσο μαγνητικής αποθήκευσης. Τώρα όμως, οι πλημμύρες στην Ταϋλάνδη έχουν αλλάξει, έστω και προσωρινά, τα δεδομλενα αφού οι τιμές έχουν εκτοξευτεί έως και 180%, κάτι που μπορεί να αλλάξει τα economics προς όφελος των SSD.

Μπορείτε δε όσον αφορά την αποθήκευση σε HDD να δείτε στοιχεία μέσω του blogger Zorinaq, που χρησιμοποίησε στο σύστημα ανίχνευσης τιμών της Camelegg.com για να δείξει πως ένα 1TB Samsung Spinpoint έχει τριπλάσια τιμή σε μερικές ημέρες.

Οι τιμές πάντως μπορεί να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν μέχρι να τελειώσει η όλη ιστορία ενώ και ο άνθρωπος της Amazon, κος James Hamilton έχει ένα καλό post που δείχνει πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι ελλείψεις. Ο Hamilton προβλέπει πως στην αγορά θα φτάσουν μόνο 120 εκατομμύρια από τα 176 εκατομμύρια drives που προβλέπονταν για το 2012 ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2ο12 προβλέπει πολλά προβλήματα σε εξαρτήματα για να καταλήξει: “So we’ve got almost a year of this shortage ahead of us, which means that things can and will get even worse.”

Ταυτόχρονα οι τιμές των SSD πέφτουν και ανακοινώσεις όπως αυτή που μας μεταφέρει το Wired της CloudSigma, ίσως να είναι πιο κοινές. Η CloudSigma είναι cloud provider για την Ευρώπη και λέει πως θα προσφέρει και SSD ως επιλογή.

As of today, all customers will have the option when creating a drive to deploy on SSD or our regular magnetic storage options. Both are priced transparently with a per GB per month system. The directly attached SSD offers ultra-low latency and, through increasing CPU and RAM throughput, can actually reduce overall computing costs.

Πιο ακριβά μηχανάκια το 2012;