Το βασικό ζητούμενο είναι να μπορούν όργανα παρατήρησης να παρατηρούν πολύ μακριά, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το ορατό φως…

Ακόμη και το ελάχιστο φως μπορεί να ‘τρελάνει’ ευαίσθητους αισθητήρες και όργανα των αστροναυτών.

Σήμερα όσοι αναπτύσσουν όργανα αστρονομικής παρατήρησης χρησιμοποιούν μαύρη μπογιά και άλλα σχετικά ‘πρωτόγονα’ στοιχεία για να μην φτάσει φως που έχει διαφύγει στα όργανα ενώ η μπογιά αυτή απορροφά μόλις το 90 του φωτός που τη χτυπά.

Οι μηχανικοί της NASA έχουν λοιπόν αναπτύξει ένα ειδικό υλικό που βασίζεται σε νανοτεχνολογία και μπορεί να απορροφά το 99% και του υπέρυθρου και του ορατού και του υπεριώδους φωτός.

Το νέο “super-black” υλικό δημιουργήθηκε από το Κέντρο NASA Goddard Space Flight Center, και είναι μια επίστρωση με στρώμα από νανοσωλήνες άνθρακα με πολλαπλά τοιχώματα. Αυτά έχουν τοποθετηθεί κάθετα και περιλαμβάνουν πολλά υπουλικά και ενώ σαν καταλύτης υπάρχει και ένα στρώμα από σίδηρο. Η ομάδα έχει δημιουργήσει νανοσωλήνες με υλικά που χρησιμοποιούνται από πολλά διαστημικά όργανα όπως πυρίτιο, τιτάνιο και ανοδείδωτο ατσάλι.

Το υλικό απορροφά το 99.5% του υπέρυθρου και ορατού φωτός και το 98% από άλλες μπάντες.

Χάρη στις δυνατότητες του υλικού, όπως είπε ο κος John Hagopian που ηγείται της ομάδας 10 ατόμων του Goddard έχει ετοιμαστεί ένα υλικό που λειτουργεί σε πολλά φάσματα και”… κανείς δεν έχει πετύχει τέτοιο επίτευγμα μέχρι σήμερα.”

Εκτός από αυτές τις χρήσεις, η NASA λέει πως θα γίνεται καλύτερα και η παρατήρηση των ωκεανών της Γης καθώς το 90% των υλικών που παρατηρούν τους ωκεανούς, έχουν επίσης μειωμένη ευαισθησία λόγω του φωτός.

Γενικότερα χάρη σε αυτό το υλικό που δεν έχει και εποξικά πρόσθετα δημιουργείται ένα υλικό σκληρό και ανθεκτικό που έχει σίγουρα πολλές χρήσεις…