Τα στάδια που ετοίμασαν οι αρχιτέκτονες von Gerkan, Marg and Partners στο Cape Town και το Port Elizabeth για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική, έλαβαν το βραβείο IOC/IAKS Award στις 26 Οκτώβρη του 2011.

Η βράβευση έγινε για την international Trade Fair for Amenity Areas, Sports and Pool Facilities (FSB) κατασκευή και η επιτροπή με το όνομα International Olympic Committee and the International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) επέλεξε το στάδιο στο Cape Town για το πρώτο βραβείο και το Nelson Mandela Bay stadium στο Port Elizabeth για το τρίτο βραβείο στη κατηγορία “stadiums for competitions and events”.

The awards were received by Hubert Nienhoff, gmp partner in charge of the offices in Berlin, Frankfurt and Rio de Janeiro. More information on the projects after the break.

Το ασημένιο μετάλλιο στην παραπάνω κατηγορία πήγε στους αρχιτέκτονες Boogertman + Partners στη Νότιο Αφρική και για την μετατροπή του Soccer City σταδίου στο Johannesburg. Συνολικά 135 projects κατατέθηκαν από 38 χώρες σε εννέα κριτές και σε επτά κατηγορίες. Το βραβείο IOC/IAKS Award δίδεται κάθε δύο χρόνια από το 1987.

Cape Town Stadium

Το στάδιο είναι το μόνο στην περιοχή Signal Hill και αποτελείται από μια μεμβράνη και μια γραμμική κατασκευή. Έχει και σχεδιασμό γλυπτού ενώ συνδέεται με το τοπίο που έχει κοντά του. Σχεδιασμένο για ποδόσφαιρο και αγώνες rugby μπορεί να στεγάσει 68,000 θεατές σε τρία επίπεδα

Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth

Το στάδιο σχεδιάστηκε για ποδόσφαιρο και rugb και είναι χωροθετημένο στη περιοχή North End Lake ανάμεσα σε λόφους και αναχώματα στη μέση του πάρκου Prince Alfred Park. Και αυτό δένει με την κατασκευή και μοιάζει με λουλούδι που αναδύεται από τη λίμνη. Από μακρινά η φιγούρα του σταδίου των 48,000 θέσεων είναι συναρπαστική σε εμφάνιση ειδικά στην οροφή του.

Euro 2012 και Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014

Το γραφείο gmp έχει και άλλα project όπως η σχεδίαση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 της UEFA σε Πολωνία και Ουκρανία – το National Stadium στη Βαρσοβία και το Ολυμπιακό του Κιέβου. Για δε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία οι αρχιτέκτονες εμπλέκονται στην κατασκευή του National Stadium στη Brasília, αλλά και το Mineirão Stadium στο Belo Horizonte όπως και την Arena da Amazônia στην περιοχή του Manaus. Σε άλλα projects υπάρχουν σε εξέλιξη τα Śląski Stadium στην περιοχή Chorzów στην Πολωνία και το Tashkent Sports Park στο Uzbekistan. Η εταιρία ολοκλήρωσε και ένα 55,000-θέσεων στάδιο το Lia-Manoliu στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.