Κι όμως, παρά την χρονιά-δοκιμασία που σε λίγο θα λήξει για τη χώρα της Άπω Ανατολής τα αποτελέσματα αναμένονται θετικά…

Συγκεκριμέαν θετική ανάπτυξη – με ετήσιο ρυθμό στο 6% μάλιστα- παρουσίασε η οικονομία της Ιαπωνίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους που διανύπυμε καθώς θετικά αποτελέσματα δείχνουν να φέρνουν οι προσπάθειες της χώρας να αποκαταστήσει τις ζημίες που υπέστη η παραγωγή και η δραστηριότητα μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου.

Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική επίδοση για τους Ιάπωνες αλλά και ελπιδοφόρο νέο για την εύθραυστη οικονομία του πλανήτη αφού πρόκειται και για την πρώτη θετική ανάπτυξη σε 4 τρίμηνα με βάση τα στοιχεία της χώρας της τεχνολογίας.

Ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ της Ιαπωνίας φαίνεται πως έδωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ανέβασαν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην αυξητική ζήτηση. Σε μεγάλο βαθμό τα ποσά που επενδύουν οι Ιάπωνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη αποδίδουν ενώ είναι ως γνωστών ηγέτες σε εξαρτήματα πλέον υψηλής τεχνολογίας αλλά και ‘πράσινες’ τεχνολογίες.

Οιι αναλυτές πάντως προειδοποιούν πως το ισχυρό γιεν αλλά και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα επηρεάσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας της τεχνολογίας…

[με πληροφορίες από AFP]