Το ετοίμασαν τα φωτεινά μυαλά στα εργαστήρια της California και συγεκριμένα στα HRL Laboratories…

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως είναι το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο, μια δομή από νικέλιο που είναι εκατό φορές πιο ελαφριά από τα κλασικά αφρώδη υλικά προστασίας -styrofoam.

Οι επιστήμονες εργάστηκαν με συναδέρφους τους από το California Institute of Technology και το Πανεπιστήμιο της California και κατάφεραν να οδηγήσουν στην παραγωγή της ουσίας υπό τις οδηγίες του επιστήμονα του HRL, Dr Alan Jacobsen.

Η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα υλικό που είναι 99.99 γεμάτο από ‘κενό χώρο’ και μόλις 0.01% στερεό σε επίπεδο νανομέτρων μικρομέτρων και χιλιοστών – nanometre, micron and millimetre level, όπως είπε το Εργαστήριο σε δήλωση του για το project.

“Το κόλπο είναι να κατασκευάσεις μια συστοιχία από διασυνδεδεμένους σωλήνες κενούς με πάχος τοιχώματος στα 100 νανόμετρα, 1,000 πιο λεπτό από την ανθρώπινη τρίχα,” είπε ο Dr. Tobias Schaedler.

Η ύλη από νικέλιο που δημιουργήθηκε έχει μόλις 0.9 γραμμάρια βάρος ανά κυβικό εκατοστό ενώ όπως είπε ο Dr Bill Carter, υπεύθυνος για τα υλικά κτιρίων – Architected Materials Group, στο HRL, οι επιστήμονες πήραν τις ιδέες του από την κατασκευή των μεγάλων κτιρίων.

Σε αυτά ‘είδαν’ κτίρια όπως πύργος του Eiffel και η γέρυφα Golden Gate και άλλες τέτοιες δομές απλά εφήρμοσαν τις ιδέες σε nano και micro κλίμακα.

Τα υλικά αυτά ακόμη και να πιεστούν στο μισό του ύψους τους, στη συνέχεια επανέρχονται στο αρχικό σχήμα και έχουν “απίστευτα υψηλή” απορρόφηση ενέργειας.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν τα υλικά για την DARPA, έχουν, φυσικά, πλειάδα εφαρμογών στο νου τους όπως θερμική μόνωση, ηλεκτρόδια μπαταριών και ηχομόνωση.

Μαζί φανταζόμαστε με θωράκιση για άρματα, αλεξίσφαιρα, ασπίδες για δορυφόρους και άλλες ‘εφαρμογές’…

Περισσότερα στο Science εδώ