Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας (World Photography Organisation) δημοσιεύει μια τελευταία ανακοίνωση για δήλωση συμμετοχής στο 2012 Sony World Photography Awards, τον πιο ολοκληρωμένο διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό.

Καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση δηλώσεων συμμετοχής είναι η 4η Ιανουαρίου 2012 και άρα μένει, λοιπόν, μόλις ένας μήνας για όποιον φωτογράφο, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, επιθυμεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό Sony World Photography Awards είναι δωρεάν και ανοικτή για φωτογράφους κάθε επιπέδου. Η δουλειά τους θα κριθεί από ένα διεθνές πάνελ αναγνωρισμένων ειδικών, μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και η έφορος εκθέσεων & συγγραφέας Susan Bright (πρόεδρος της επιτροπής για το 2012), καθώς και ο Jon Jones, Director of Photography στο περιοδικό Sunday Times Magazine. Ο νικητής του βραβείου “Χρυσή Ίρις” και “Φωτογράφος της Χρονιάς” (L’Iris d’Or/ Sony World Photography Awards Photographer of the Year Award) θα λάβει χρηματικό έπαθλο $25.000, ενώ ο γενικός νικητής του Ανοικτού Διαγωνισμού (Open), ανεξαρτήτως κατηγορίας, $5.000.

Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα βραβευτούν, επίσης, με τελευταίας γενιάς ψηφιακά προϊόντα απεικόνισης της Sony.

Όλες οι βραβευμένες φωτογραφίες, αλλά και αυτές που ήταν υποψήφιες για βράβευση, θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη έκθεση στο Somerset House του Λονδίνου, η οποία θα συμπέσει με την τελετή απονομής των βραβείων, τον Απρίλιο του 2012.

Επιπλέον, όλοι οι νικητές θα τύχουν της αμέριστης υποστήριξης του World Photography Organisation, ο οποίος θα προωθήσει τη δουλειά τους μέσω του δικού του δικτυακού τόπου, σε διεθνείς εκθέσεις, αλλά και μέσα στο ετήσιο λεύκωμα του Sony World Photography Awards, προσφέροντάς τους μεγάλη προβολή.

Ο διαγωνισμός είχε τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα πολλών φωτογράφων σε όλο τον κόσμο. Ο Alejandro Chaskielberg από την Αργεντινή, νικητής του βραβείου Χρυσή Ίρις και Φωτογράφος της Χρονιάς για το 2011 (L’Iris d’Or / Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year), δήλωσε:

«Ο διαγωνισμός Sony World Photography Awards επηρέασε σημαντικά την καριέρα μου, και από τη στιγμή που πήρα το βραβείο, η δουλειά μου δημοσιεύτηκε σε όλο τον κόσμο. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να πάρω το L’Iris d’Or αυτή τη χρονιά και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε φωτογράφο από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη –και με οποιεσδήποτε δυνατότητες– να λάβει μέρος στο διαγωνισμό».

Η Astrid Merget, Creative Director του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, πρόσθεσε:
«Με το πέρασμα των χρόνων είχαμε τη χαρά να δούμε βραβευμένους φωτογράφους σε κάθε στάδιο της καριέρας τους να προχωράνε μπροστά και να φτάνουν σε απίστευτες επιτυχίες. Αυτό το βραβείο μπορεί στ’ αλήθεια να αποτελέσει εφαλτήριο για φωτογράφους που αποζητούν την αναγνώριση και μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα τα οφέλη και την υποστήριξη που θα τους αποφέρει».

Το 2012 ο διαγωνισμός Sony World Photography Awards είναι περισσότερο περιεκτικός και πλήρης από ποτέ, αφού υπάρχει μια μεγάλη γκάμα βραβείων, για φωτογράφους διαφορετικών επιπέδων. Εκτός από τους διαγωνισμούς Professional (για επαγγελματίες) και Open (για ερασιτέχνες), με τις επιμέρους κατηγορίες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από ταξίδια και επικαιρότητα, μέχρι νεκρή φύση και ανθρώπους, υπάρχουν κι άλλοι διαγωνισμοί όπως το “Moving Image” και το “3D Award”, το “Student Focus competition” – για σπουδαστές φωτογραφίας ανωτέρων σχολών ηλικίας 18 με 28–, και η νέα κατηγορία για το 2012, “Youth Award”.

Μετά την τεράστια επιτυχία της περασμένης διοργάνωσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το World Photography Festival και ο διαγωνισμός Sony World Photography Awards θα φιλοξενηθούν στο Somerset House του Λονδίνου, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2012. Έχοντας χαρακτηριστεί σαν το απόλυτο φωτογραφικό γεγονός της χρονιάς, το World Photography Festival και ο διαγωνισμός Sony World Photography Awards, αποτελούν μια γιορτή του κόσμου της φωτογραφίας, συγκεντρώνοντας τους καλύτερους από όλο τον κόσμο, τόσο από την αναδυόμενη, επόμενη γενιά φωτογράφων, όσο και από τους καθιερωμένους δaσκάλους της φωτογραφικής τέχνης.

Τα εγκαίνια του World Photo, London, θα πραγματοποιηθούν στο Somerset House το Σαββατοκύριακο από 27 μέχρι 30 Απριλίου, με μια σειρά από επιλεγμένα event, ενώ οι εκθέσεις των νικητών του διαγωνισμού Sony World Photography Awards, θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Μαΐου 2012.

Η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων και το επίσημο γεύμα στο γκαλά του Sony World Photography Awards θα πραγματοποιηθούν στις 26 Απριλίου στο ξενοδοχείο Hilton Hotel στο Park Lane, στο Λονδίνο, όπου θα ανακοινωθεί και ο νικητής του βραβείου “2012 L’Iris d’Or/ Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year”, αλλά και ο νικητής της κατηγορίας των ερασιτεχνών που θα λάβει το βραβείο “Open Photographer of the Year”.