Όπως μαθαίνουμε σήμερα το Lockheed Martin F-35 stealth μαχητικό θα καταλήξει και στην Ιαπωνία…

Το δε αξίας πολλών δισεκατομμυρίων deal όπως λένε οι πληροφορίες θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση αναμένεται μετά από συνεδρίαση αρμόδιας επιτροπής την Παρασκευή σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Kyodo News και την εφημερίδα Yomiuri. Εκπρόσωπος της εταιρίας που κατασκευάζει τα μαχητικά, της Lockheed Martin λέει πως δεν έχει πληροφόρησης ενώ και το Υπουργείο Άμυνας της χώρας της Ασίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με βάση την κυοφορούμενη συμφωνία, η Ιαπωνία αναμένεται να αγοράσει 40 με 50 μαχητικά με κόστος $8 δισ. αν και η όλη συμφωνία εξαρτάται από το συνολικό πακέτο που θα επιλέξει η χώρα. Η εφημερίδα Yomiuri είπε πως η Ιαπωνία θα βάλει τα πρώτα τέσσερα μαχητικά στον προϋπολογισμός της για το 2012.

Ο κος Dave Scott, διευθυντής της Lockheed Martin για τις διεθνείς πωλήσεις των F-35 – international business development, είπε πως είναι πολλοί που μελετούν τη συμφωνία και θα αποφασίσουν με βάση αυτή για τις χώρες τους.

Η απόφαση για τον τύπο ήρθε μετά από μελέτη των F-35, Boeing F-18 ή/και Eurofighter Typhoon που είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και έφτασε μια ανάσα από το να επιλεγεί από τη Ελλάδα το 2004.

Να θυμίσουμε πως το πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter είναι ένα κολοσιαίο πρόγραμμα με προϋπολογιζόμενο κόστος $238 δις και υποστήριξη από την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ και αρκετά κράτη της Ευρώπης αλλά και την Τουρκία που σχεδιάζει να αποκτήσει μεγάλο αριθμό σκαφών.

Στη μείζονα περιοχή η Ιαπωνία με 362 μαχητικά είναι η μεγαλύτερη δύναμη ενώ η Lockheed έχει υποσχεθεί στη χώρα και μέρος κατασκευαστικού έργου και συναρμολόγησης…