Την επόμενη γενιά των ελικοπτέρων τους ετοιμάζουν στις ΗΠΑ. Και μια από της προδιαγραφές είναι για ένα ελικόπτερο αναγνώρισης/επιθετικό. Αυτή είναι η πρόταση της AVX Aircraft και της L3 Technologies που ετοίμασαν ένα…

…σχέδιο για το πρόγραμμα U.S. Army Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA). Η ιδέα τους είναι ένα ελικόπτερο υψηλής ταχύτητας -high-speed coaxial- που ελπίζουν πως θα συμμετέχει στο συναγωνιστικό πρόγραμμα.

Τα αμερικανάκια από το 2012 έχουν αποσύρει τα Bell OH-58 Kiowa που είχαν ρόλο recon and light attack από το μακρινό 1969 και τώρα υπάρχει μόνο το Boeing AH-64.

Όπως όμως λέει ο κ.Walter Rugen, με τον ρόλο του “cross-functional team director” για το συνολικό πρόγραμμα Future Vertical Lift team, το Απάτσι είναι μια “a suboptimal solution”. “The Apache is an attack helicopter, not an armed reconnaissance helicopter. We did it for budget considerations,” είπε.

Η νεά πρόταση κατά τις εταιρίες AVX/L3 έχει πιλοτήριο side-by-side, χειρισμό fly-by-wire controls ενώ αντί για τη λύση της Sikorsky με την pusher prop πίσω, το AVX/L3 έχει διπλά ducted fans και φτερά.

Τεχνολογικά είναι ψηφιακό με Modern Open Systems Architecture (MOSA)-based σύστημα avionics ενώ θα είναι ιδιαίτερα μικρό για να μπορεί να μπει σε Boeing C-17 Globemaster ή σε πλοία. Το σπονδυλωτό της κατασκευή εγγυάται “a high degree of systems commonality across all of the U.S. Army capability sets” όπως λένε.

Όποιος κερδίσει από την κατασκευή θα πάρει τη… δουλεία και το μοντέλο παραγωγής στόχος είναι να είναι επιχειρησιακό το όπως λέει το FlightGlobal το 2028. Υπολογίζονται 500 τεμάχια.