Με τις πληροφορίες να έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό για την αγορά από την Κίνα αεροπλανοφόρου, για πρώτη φορά έχουμε στη δημοσιότητα μια εικόνα…

Όπως αναφέρει το bbc για πρώτη φορά δορυφόρος αμερικανικής εταιρείας φωτογράφισε το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο. Αυτό έγινε σε περίοδο κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται δοκιμές θαλάσσης στην Κίτρινη Θάλασσα.

Πιστεύεται πως πρόκειται για την πρώτη φορά που το σοβιετικής κατασκευής αεροπλανοφόρο, που ανήκει πλέον στο κινεζικό πολεμικό ναυτικό, φωτογραφίζεται εν πλω και όλα αυτά ενώ είχαμε πριν λίγες ημέρες δηλώσεις στελεχών των Ε.Δ της Κίνας για “ετοιμότητα για πόλεμο” που πρέπει να έχει ο στρατός της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου.

Οι δοκιμές θαλάσσης ξεκίνησαν τον Αύγουστο, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες σχετικά με την έκταση των εξοπλισμών των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Στίβεν Γουντ, διευθυντής του κέντρου ανάλυσης της DigitalGlobe, είπε ότι οι εικόνες ελήφθησαν στις 8 Δεκεμβρίου από έναν από τους δορυφόρους της εταιρείας.

Μέχρι τώρα η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Με συνεργασία από την Ουκρανία…

Αυτό πάντως που πιστεύεται είναι πως βασικά εξαρτήματα για το σκάφος έρχονται από πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, αν και η Ρωσία σήμερα ΔΕΝ κατασκευάζει αεροπλανοφόρα.

Ήδη από το 2008 στελέχη της Κίνας είχαν επισκεφτεί και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη ναυτικού.

Ένα βασικό στοιχείο το οποίο πιστεύεται πως έχουν ‘πάρει’ από της Ουκρανία είναι οι κινητήρες, μιλάμε για τους στροβιλοκινητήτες UGT-16000 και UGT-25000 turbines, κινητήρες που έχουν αναπτυχθεί από το μοντέλο DT-59 του 1975. Τεχνολογία που έχει ανάγκη η Κίνα για να στήσει μια σύγχρονη στρατιωτική μηχανή.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr / BBC