Άλλο να λες ψέματα πρόσωπο με πρόσωπο…

… και άλλο με texting. Σωστά; Σωστά, αν έχουμε να σκεφτούμε τι λέει το Πανεπιστήμιο του British Columbia, που με έρευνα του μας τονίζει πως το text messaging οδηγεί στον να πουν κάποια άτομα περισσότερα ψέματα από ότι με άλλη μέθοδο επικοινωνίας.

Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν έρευνα σε 170 μαθητές και με βάση διάφορες μορφές επικοινωνίας: ομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, βίντεο, ήχο  ή texting. Τους υποσχέθηκαν χρήματα για να συμμετέχουν σε role play. Χωρίστηκαν σε “brokers” που έπρεπε να πωλούν μετοχές και “buyers” στους οποίους ειπώθηκε πως θα κέρδη τους θα βασιστούν σε ποσό στόχο για μετοχές, αλλά σε τιμή που δε καθορίστηκε.

Στη συνέχεια στήθηκε ένα χρηματιστηριακό ‘παιχνίδι’ και στο τέλος τα αποτελέσματα ήταν χαρακτηριστικά:

Όσοι ελάμβαναν πληροφόρηση από γραπτά μηνύματα,  ήταν 95% πιο πιθανό να αναφέρουν πως τελικά τους κορόιδεψαν, ενώ μόλις το 31% ανέφερε ψέμματα στο face-to-face, και το 18% τους είπαν ψέμματα με ήχο.

Από τη μελέτη δεν αναφέρθηκε πως είναι… έκπληξη τα αποτελέσματα αλλά υπήρχε και σύσταση:  οι online shoppers που χρησιμοποιούν website όπως eBay καλό είναι να χρησιμοποιούν τηλέφωνο/Skype για να έχουν την… αλήθεια, παρά με  email communication.

Δείτε όλη την έρευνα….