Στους 155 δισεκατομμύρια κύκλους με… ‘αγάπη’ από τη Bejing!

Η κινεζικής κατοχής IBM επιδεικνύει το νεότερο της transistor από γραφένιο – αλλότροπο του άνθρακα, που μπορεί να εκτελεί 155 δισεκατομμύρια κύκλους/δευτ. Πρόκειται για ταχύτητα 50 μεγαλύτερη από τα προηγούμενα πειραματικά transistor.

Το νέο transistor έχει συχνότητα αποκοπής τα 155GHz ενώ το προηγούμενο έφτανε το πολύ στα 100GHz και είχε επιδειχθεί πέρυσι.

Ο κύριος Yu-Ming Lin της IBM – ακούγεται κάπως περίεργο ακόμη…- είπε πως η έρευνα δείχνει πως υψηλών επιδόσεων transistor μπορούν να παραχθούν με χαμηλό κόστος και τις κανονικές κλασικές διαδικασίες παραγωγής που υπάρχουν σήμερα στη βιομηχανία ημιαγωγών. Με άλλα λόγια η εμπορική παραγωγή τσιπ από γραφένιο δεν είναι πολύ μακριά…

Το γραφένιο είναι ένα ‘στρώμα’ από άτομα με πάχος μόλις ενός ατόμου σε εξάγωνο σχήμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υψηλών επιδόσεων – high-performance RF (radio frequency), transistor.

Τα ηλεκτρόνια ταξιδεύουν πιο γρήγορα σε transistor από γραφένιο σε σχέση με παραδοσιακά transistor και έτσι – εντάξει, το καταλάβατε, έχουμε πιο γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Δυστυχώς ακόμη δεν είναι ιδανική λύση για τα PC μας αφού δεν έχουν την ταχύτητα on-off που απαιτείται για ψηφιακή λειτουργία. Αλλά είναι καλά νέα για τα αναλογικά σήματα…