Σε πλήρη εξέλιξη η χρήση ρομποτικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ σε πεδία μάχης. Φαίνεται δε πως το Αφγανιστάν είναι και ένα τεράστιο ‘πεδίο δοκιμών’ σε πραγματικέ συνθήκες για όσα έχει σκεφτεί να φέρει στο ψηφιακό πεδίο μάχης η Αμερική…

Μια ακόμη πρωτιά είναι η χρήση από τον αμερικανικό στρατό του Boeing A160T Hummingbird. Τι είναι αυτό; ένα ελικόπτερο παρακολούθησης που θα φτάσει τον Ιούνιο του 2012.

Το 35 ποδών Hummingbird θα λειτουργεί στα 30,000 πόδια με 2,250 μίλια ενώ έχει και ταχύτητα 165 μίλια/ώρα. Η δε Boeing ισχυρίζεται πως θα σπάσει το ρεκόρ 18.7 ώρες. Το σύστημα που θα χρησιμοποιείται ονομάζεται Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance (ARGUS) και χρησιμοποιεί 1.8 gigapixel παρακαλώ σύστημα απεικόνισης.

Ο απίστευτος αυτός αισθητήρας έχει αναπτυχθεί από τη DARPA, και επιτρέπει πολλαπλά video streams να φτάνουν σε όσους το χειρίζονται.

Το σύστημα είχε δοκιμαστεί και με τον αισθητήρα FORESTER που είχε σαν στόχο να διαπερνά δάση αλλά είχε αστοχίες και έτσι επιλέχθηκε να φέρει αυτόν τον αισθητήρα – ενώ δεν έχει και εχθρούς με δάση σήμερα…

Αλλάζει η μορφή μαχών και χώρες όπως οι ΗΠΑ με τεράστιο κόστος ανεβαίνουν γενιά…