Όλο και περισσότερες οι ‘πράσινες’ τεχνολογίες που προσπαθούν να εξελίξουν – επικοινωνιακό;, οι Αμερικανοί. Είναι τα eco Humvess.

Φαίνεται πως ο στόχος είναι οι Στρατοί να γίνουν eco-conscious και για λόγους οικολογίας και για λόγους οικονομίας: η νέα ‘πράσινη’ τεχνολογία αφορά υβρδικά Humvees τζιπάκια και συγκεκριμένα δύο οχήματα: τα FED Alpha και FED Bravo.

Και τα δύο οχήματα θα ενσωματώνουν την τεχνολογία FED (Fuel Efficient Ground Vehicle Demonstrator) και είναι σε ανάπτυξη. Αν και για την ώρα δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, ειδικά για το FED Bravo που είναι απόρρητο, η πληροφορία για το FED Alpha υπάρχει. Το FED Bravo είναι μυστήριο, αλλά το FED Alpha ακούμε πως έχει ηλιακά πάνελ και είναι το ‘διοικητικό’ Humvee που με τον ήλιο θα καλύπτει τις ανάγκες του για ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως λέει ο κος Carl Johnson, ο αρχηγός ομάδας των FED TARDEC (Tank and Autmotive Research , Development and Engineering Command), “Each vehicle will be important to the FED team’s mission — to improve mpg by about 70 percent compared to a current M1114 HMMWV and reduce the Army’s thirst for fuel on the battlefield.” Με άλλα λόγια στοχεύουν σε ασύλληπτη για στρατιωτικό όχημα αυτονομία και μειωμένη κατανάλωση, το 1/3 ενός αντίστοιχου σημερινού οχήματος, του M1114 HMMWV.

Καθώς και το Alpha και το απόρρητο Bravo brother είναι σε ανάπτυξη αλλά το θέμα το βλέπουν πολύ ‘ζεστά’ οι στρατιωτικοί, το μόνο θέμα είναι αν θα έχει εξίσου καλές επιδόσεις κάθε όχημα με το σημερινό συμβατικό…