Τα διαστημόπλοια της ΝASA, τα δίδυμα GRAIL είναι μαζί και έτοιμα να ξεκινήσουν τη μελέτη της Σελήνης…

Το δεύτερο Gravity Recovery And Interior Laboratory flyer, GRAIL-B, μπήκε σε τροχιά σεληνιακή στις 10.43pm GMT την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά τη χρήση του κινητήρα του.

Όπως μαθαίνουμε το GRAIL-A ήδη κάνει κύκλους γύρω από το Φεγγάρι μια “…near-polar, elliptical orbit,”, τροχιά δηλαδή κοντά στο Φεγγάρι ενώ έφτασε στις 10 το απόγευμα στον δορυφόρο μας στην Παραμονή.

Όπως λέει το theregister, τα δύο διαστημόπλοια στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πετάξουν σε σχηματισμό και έτσι θα εκτελούν μια τροχιά σε λιγότερο από δύο ώρες και θα πετούν μαζί σε απόσταση 55 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια τη Σελήνης. Έτσι θα χαρτοηραφήσουν το βαρυτικό πεδίο του ουράνιου αυτού σώματος.

Τα δύο σκάφη θα μας κάνουν πολύ σοφότερους – “will vastly expand our knowledge of our moon and the evolution of our own planet”, όπως λέει ο διοικητής της NASA κος Charles Bolden σε δήλωση.

Αν και τα GRAIL θα συλλέγουν στοιχεία, θα φωτογραφίζουν κιόλας με τα MoonKAMs (Moon Knowledge Acquired by Middle school students).

Η NASA προσπαθεί όπως λένε οι άνθρωποι της να επιστρέψει σε τολμηρά πράγματα ενώ η αποστολή GRAIL θα έχει και τη δική της iPhone app.

Η όλη επιστημονική αποστολή θα ξεκινήσει ουσιαστικά τον Μάρτιο για τα ‘δίδυμα’…