Μια ιδιωτική εταιρία από την Καλιφόρνια θα επιχειρήσει την πρώτη ever εκτόξευση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – International Space Station, τον Φλεβάρη.

Η NASA το ανακοίνωσε μια ημέρα αφότου η εταιρία Space Exploration Technologies Corp., ή SpaceX, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία που εκτόξευσε μια κάψουλα στο διάστημα και την έφερε πίσω.

Στις 7 Φλεβάρη, η SpaceX θα επιχειρήσει μια ακόμη πτήση από τον Σταθμό Cape Canaveral Air Force Station. Η μη επανδρωμένη κάψουλα Dragon θα πετάξει για τον ISS με προμήθειες. Και όπως είπε ο NASA No. 2, αναπληρωτής διοικητής της Υπηρεσίας Lori Garver. “So it is the opening of that new commercial cargo delivery era.”

Η NASA έχει στραφεί σε αυτή τη λύση με μια προσπάθεια startup από ιδιώτες για να μπορεί να τροφοδοτηθεί και ο σταθμός, κάτι που σήμερα γίνεται με Ρωσικά, Ευρωπαϊκά, και Ιαπωνικά σκάφη. Η SpaceX Dragon κάψουλα θα φτάσει δύο μίλια από τον σταθμό για να γίνει έλεγχος όλων των υποσυστημάτων, θα τον ‘πιάσουν’ με το ρομποτικό χέρι και μετά θα πέσει στην Ειρηνικό.

θα μπορούν να γίνουν πολλές προσπάθειες, αλλά κανένα από τα υλικά μέσα στο όχημα δεν θα είναι, για ασφάλεια, κρίσιμο για την επιβίωση των αστροναυτών.

Η SpaceX – του συν-ιδρυτή της PayPal Elon Musk – είναι μια από τις πολλές εταιρίες που έχουν πάρει έγκριση ενώ στα τρία χρόνια από σήμερα ποντάρει σε εμπορική χρήση. Και το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει $406 εκατομμύρια για τις προσπάθειες αυτές, πολύ λιγότερα από τα $850 εκατομμύρια που είχε ζητήσει η NASA.

Και πάλι, τολμηρό…