… στην αεροπορική βάση Eglin των ΗΠΑ.

Με τις δοκιμές σε εξέλιξη σε πολλές εκδόσεις του d F-35 Lightning II ήρθε η ώρα για μια ακόμη έκδοση. Μιλάμε για το κάθετης προσγείωσης F-35B STOVL που θα υπηρετήσει με τους πεζοναύτες των ΗΠΑ, το γνωστό USMC που είναι σε δοκιμές από την περασμένο Οκτώβρη. Το αμερικανικό Πεντάγωνο πιέζει να μειωθεί ο ρυθμός παραγωγής, αλλά η εταιρίες συνεχίζουν τις δοκιμές.

Το πρώτο από τα δύο F-35B STOVL αεροσκάφη είναι στη βάση Eglin στις ΗΠΑ, πλέον, δεν έχει δωθεί το ΟΚ για να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση αλλά είναι το έκτο και το όγδοο [BF-6 και BF-8] σε παραγωγή F-35 που έχουν, κατά το Defense Tech,κατασκευαστεί.

Κατά τον κο Larry Lawson, τον υπεύθυνο του προγράμματος του Lockheed Martin  F-35 – vice president και general manager, είναι σημαντική ημέρα με το F-35B να έχει δοκιμαστεί και πάνω στο αμφίβιο σκάφος USS WASP (LHD-1).

Το Defense News  αναφέρει πως οι πρώτοι πιλότοι θα μπορούν να πετούν το F-35B από τον Αύγουστο αν και δεν έχει δοθεί επίσημα ημερομηνία. Υπεύθυνος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας είπε: “[The Navy and USAF] are waiting for aircraft flight clearance for test pilot maturation flights. Both services are still trying to determine how many maturation hours are needed by test pilots before instructor pilots and then students can be trained.”

Με άλλα λόγια, έστω και με πολλά ζητήματα το κολοσσιαίο και πανάκριβο πρόγραμμα ξεκινά να βρίσκει τον δρόμο του…