Αυτό είναι το MQ-25 Stingray. Το… περίεργο Μη Επανδρωμένο όχημα που μόλις παρουσίασε η ως υποψήφιο για κάτι που βλέπουμε μόνο σε ταινίες. Ένα ρομποαεροσκάφος που θα ανεφοδιάζει μέσα από το πρόγραμμα unmanned carrier aviation air system competition (UCAAS) άλλα μαχητικά στον αέρα.

Στις ΗΠΑ ‘τρέχει’ ένα πρόγραμμα πολύ ενδιαφέρον. Είναι ο διαγωνισμός MQ-25 που κλείνει για τις συμμετοχές στις 3 Γενάρη του 2018 και έχει σαν στόχο να δώσει ένα ‘σύστημα’ που θα ανεφοδιάζει στον αέρα τα Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler και Lockheed Martin F-35C.

Το UCAAS θα δουλεύει και σε αεροπλανοφόρα Nimitz- όπως και Ford, από βάσεις ξηράς και θα απαλύνει το φορτίο για τα F/A-18E/F Super Hornet.

“Boeing has been delivering carrier aircraft to the Navy for almost 90 years,” είπε ο ναύαρχος εν αποστρατεία που συντονίζει το τμήμα Boeing Phantom Works σε ανακοίνωση ενώ συμπλήρωσε: “Our expertise gives us confidence in our approach. We will be ready for flight testing when the engineering and manufacturing development contract is awarded.”

Το Boeing UAS (Unmanned Aerial System) η εταιρία λέει πως κάνει δοκιμές εδάφους και θα πετάξει σύντομα, στο διαγωνισμός αποσύρθηκε η Northrop Grumman και έμειναν οι Boeing, General Atomics, και Lockheed Martin. Οι Αμερικανοί αρχικά θέλουν 72 tanker drones.