h

Μιλάμε για το Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon ένα αεροσκάφος που είναι ήδη σε υπηρεσία εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχουν δε παραδοθεί 4,500 μαχητικά σε όλο τον κόσμο, Τώρα φαίνεται πως η αγαπημένο πολλών F-16 θα έχει και μια νέα έκδοση με τη Lockheed Martin να αποκαλύπτει το F-16V. Μια νέα έκδοση που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Singapore Airshow με βελτιώσεις για να αγγίξει σε τεχνολογία έστω την 5η γενιά.

Το πρώτο βασικό για το F-16 V είναι ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης – active electronically scanned array radar (AESA), ενώ υπάρχουν αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά – νέος mission computer και αρχιτεκτονική, όπως και βελτιωμένο πιλοτήριο.

Η Lockheed Martin λέει πως αυτά είναι που ζητά η αμερικανική USAF όπως και οι πελάτες σε όλο τον κόσμο. Το δε ραντάρ AESA radar προφανώς είναι πολύ ικανότερο ενώ η Lockheed Martin έχει και λύση για να τοποθετηθεί σε σημερινά F-16.

Τα F-16V είναι και επιλογή για παραγωγή αλλά και για βελτίωση παλαιών ενώ το V έρχεται από το Viper, το παρατσούκλι του F-16 από τότε που μπήκε σε υπηρεσία΄. Οι αλλαγές θα του επιτρέπουν να μάχεται πιο εύκολα και “…μαζί με τα F-35 and F-22,” όπως είπε ο κος George Standridge, της Lockheed Martin Aeronautics υπεύθυνος για το τμήμα business development.

Σήμερα 26 χώρες έχουν στην αεροπορία τους F-16 ενώ η USAF έχει αναφέρει πως θα αναβαθμίσει και εκείνη 300 με 350 από τα δικά της αεροσκάφη σε νέα έκδοση.

Σήμερα η Lockheed Martin έχει μια παραγγελία από το Ιράκ (!) και με αυτή διατηρεί τη γραμμή παραγωγής των F-16 ανοιχτή έως το 2015…