… χωρίς φανφάρες.

Πριν 35 χρόνια εμφανίστηκε ένα μηχάνημα που η εταιρία του ονόμασε “the most visionary of the early personal computers — the one based on the clearest idea what a PC should be, and where it go,”.

Αυτό γράφει ο κος Harry McCracken για το Time online. Το μηχάνημα ήταν το Apple II και το είδε το κοινό στην West Coast Computer Faire από τις 16 Απριλίου μέχρι και τις 17 του 1977. Το ετοίμασαν οι συν-ιδρυτές της Apple, Steve Wozniak και Steve Jobs.

Το Apple II βγήκε εκείνο το καλοκαίρι στην αγορά και μετά άλλα δύο μοντέλα “plug and play”: το Radio Shack TRS-80 Model I και το Commodore PET 2001. Το Apple II ήταν πανάκριβο: με κόστος $1,300 σε λιανική, κάπου $5,000 σε σημερινά δολάρια.

Η όλη γραμμή του Apple II, σε διάφορα μοντέλα, κράτησε από το 1977 μέχρι και το 1993 και χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση ενώ ακολουθήθηκε από τα Atari 800, Commodore 64, VIC-20 και μετά τα Windows.

Το αρχικό Apple II πούλησε 300,000 μονάδες σε 4 χρόνια, χωρίς μόνιτορ και είχε 4KB RAM (αναβαθμίσιμη στα 48KB) ενώ ήταν έξτρα τα floppy drives.

Με πολλές καινοτόμες τεχνολογίες όπως το ειδικό τροφοδοτικό σχεδιασμένο από τον κο Rod Holt, native υποστήριξη για γραφικά με χρώμα και έλεγχο των and drives ενώ, όπως και το iPad σήμερα, το συναρμολογούσε κανείς στο χέρι.

Μετά ήρθε το Apple IIc, το Apple IIgs όπως και σειρά άλλων μοντέλων ενώ σήμερα η εταιρία με σεμνό τρόπο ‘θυμάται’ στο web site της.