Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε το νέο του σχέδιο για τα 30 χρόνια και τις αεροπορικές λύσεις του.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι το τι θέλει να κάνει το Πεντάγωνο με τα Αεροσκάφη-Ρομπότ του.

Η αναφορά λέει πως από το 2013 η Αμερική θα έχει 445 μη-επανδρωμένα οχήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται RQ-4 Global Hawk, MQ-9 Reaper και MQ-1 Predator.

Μέχρι δε το 2022, οι Αμερικανοί θα έχουν έναν στόλο από 645 τέτοια σκάφη. Ο Αμερικανικός Στρατός δε έχει στόχο να αγοράσει 164 Gray Eagle drone για να παρέχει υποστήριξη σε επίγειες δυνάμεις και φαίνεται πως είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά αφού η USAF θα αποσύρει πολλαπλά A-10 μαχητικά υποστήριξης – αποστολές CAS, και θα χρησιμοποιεί το… πανάκριβο multirole F-35 Lightning II (!).

Τα σχέδια μιλούν για διατήρηση του MQ-1C Gray Eagle με βελτιώσεις σε φορτία και τα συστήματα ελέγχου ενώ η Αμερικανική Αεροπορία αναγκάζεται να διαχειριστεί τα 18 RQ-4 Block 30 αλλά και να διατηρήσει τα… παλαίμαχα U-2 λόγω περικοπών.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εστιάζει σε τέτοιες μονάδες καθώς σχεδιάζει ‘μικρότερες’ και πιο ‘ευέλικτες’ μονάδες .

Από το 2013 μέχρι και το 2022, το αμερικανικό DOD αναμένεται να ξοδέψει $770 εκατομμύρια μόνο σε μονάδες εναέριες, μαχητικά, ελικόπτερα, μαχητικά μακράς εμβέλειας και άλλους τύπους ενώ το πλάνο θα ‘δώσει’ και σε ειδικές δυνάμεις νέα ρομποτικά αεροσκάφη…